Шта треба да једу пацијенти који се опорављају од короне?

Аутор: draganadpetrovic
561 посета

Већина болесника који су прележали корону, посебно пацијенти који су имали тежу клиничку слику или су једно време боравили у болници, имају проблема са опоравком после болести. Лако замарање и недостатак апетита само су део постковид опоравка. Како је објаснила нутрициониста из Клиничког центра Србије Љиљана Путниковић исхрана постковид пацијената треба да буде избалансирана и базирана на доста свежег сезонског воћа и поврћа.
Правилна исхрана треба да буде уравнотежена, избалансирана са доста витамина и минерала. Акценат је на интегралним житима, уносу свежег воћа, посебно богатог витамином Ц и свежег поврћа. Извор протеина треба да нам буде из намирница као што су месо, риба и јаја. Важан је адекватан начин припреме намирница, како не бисмо умањили њихову дијететску биолошку вредност“, истакла је Путниковић.

Илустрација: Беби спанаћ добар извор витамина и минерала

Према савету нутрициониста пацијентима који имају ковид требало би свакодневно да орашасте плодове, маслиново уље, а не треба избегавати ни умерене количине путера, јер су то извори липосолобилних витамина који се боље користе у масној средини. Важна је и свежа цвекла, зелено поврће и потребно је дневно појести око 600 грама свежег поврћа.Храну, посебно поврће, треба минимално термички обрађивати како се не би изубили витамини.Као најважнији оброк стручњаци наводе доручак, а у лечењу плућа после короне најбоље су се показали производи од козјег млека од сурутке до сира који помажу бржем и лакшем опоравку плућа после болести.
С друге стране стручњаци саветују да се избегавају пекарски производи, слаткиши, шећер, брза храна уопште већ сваки оброк припремати код куће. Када су у питанју зачини, нутриционисти, сматрају да треба користити першунов лист, босиљак, алеву парику…

Илустрација: Сок од ароније одличан за почетак дана

Дан може да се започне домаћим соком од ароније, у умереним количинама, који је одличан за имунитет, цеђеним лимуном уколико то нашем желуцу не смета. Избалансираним доручком који садржи интегрални хлеб, козије кисело млеко, кувано јаје и додатак свежег поврћа. Важан је и редован сан и благо излагање сунцу“, саветују нутриционисти.

Извор: Агробизнис магазин и РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар