Цена лубенице неће много падати?

Аутор: Gdjakovic
499 посета
Како одабрати праву лубеницу, зрелу, слатку и укусну, зна Милутин Камберовић из Новог Бечеја, који се продајом бостана бави пуних 18 година.
Пре два месеца у понуди су биле увозне лубенице и диње, а од скоро су на тржиште пристигле и оне са домаћих њива. Милутин каже да је најслађа је сорта мирсини, која долази из сремачког атара из села Буђановци, где се налази један од највећих произвођача бостана.

„Мирсини је најслађа лубеница. Када бирате, треба да обратите пажњу да доле буде жута, да буде тамне боје и светлије шаре, широко распоређене. Такође, треба обратити пажњу на петељку лубенице, која показује њену свежину, али и зрелост. Када се пресече, у средини петељке би требало да се налази бела дуж. Поједине лубенице на врху петељке избацују „мед“ и кажу да се по томе види која лубеница је најслађа“, објашњава Милутин Камберовић, продавац бостана.

И заиста је тако, на Петровоселском путу у Бечеју заустављају се бројна возила, бициклисти, који купују лубенице и диње баш од овог момка. Иако важи правило да су лубенице са црном кором слађе, наш саговорник каже да је ипак све питање правог семена и одговарајућег узгоја.

„Поједини купци воле да лупкају лубеницу и то има смисла, ако знате да процените која је слатка. Ко се разуме у лубенице, зна чим је погледа и узме у руке, да ли је добра. Ако је тешка за своју величину, онда је зелена, али ако је средње килаже онда је зрела. То је искуство. Ово је породични посао, којим су се најпре бавили мој отац и деда. Сви заједно смо у овом послу шездесетак година“, каже Милутин.

У понуди има ананас диње које неодољиво миришу, чак и док нису пресечене. Оне су такође веома слатке и тражене како међу Бечејцима, тако и међу онима који пролазе кроз Бечеј, поред ове тезге.

Најлакша лубеница коју је наш саговорник лане продао имала је око 4 и по килограма, а најтежа око 23 килограма.

„Ананас диња је веома слатка и нема дебелу кору. Она је унутра светлозелене боје. Њих такође набављам из Срема, као и лубенице“, каже овај млади продавац бостана.

Када је реч о ценама, ове године на почетку сезоне увозне лубенице коштале су око 120 динара по килограму, а сада за домаће треба издвојити 90 динара за килограм. За диње је пре два месеца требало издвојити 200 динара за килограм, а тренутно коштају 130 динара кило.

Како сезона буде одмицала, цене ће падати, али наш саговорник прогнозира да испод 60 динара неће ићи домаћи бостан.

Зорана Љубојев

Извор:

https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/poljoprivreda/da-li-su-sremacke-lubenice-najslade-evo-sta-o-tome-kaze-mladi-novobecejski

На 5 хектара Јовица Калин из Идвора узгаја лубенице и диње. Топло време отежева посао радницима, али добром организацијом олакшали су себи рад на њиви и сваког дана успеју да уберу око 2 тоне лубеница. Зоран Бунић је један од радника који каже да се може зарадити лепа дневница.

– Јако је тешко, али радимо у две смене. Ујутру до 11, па касније од 18 часова. Тако избегавамо ову врућину, издржавамо јер смо млади, да је тешко-тешко. Кад затреба освежимо се лубеницом и онда буде мало лакше. Задовоољни смо послом, јер може лепо да се заради- каже Бунић

Кишовито пролеће није утицало на квалитет бостана и лубенице су изузетно крупне и слатке, а тренутно топло време им погодује. Један од најмлађих на њиви Калина је Михајло који помаже радницима:

– Најтежа лубеница коју смо имали била је тешка 22 килограма. Више волим лубенице од диња, јер су слађе, а посебно ми се свиђају ове црне сорте. Диње волим да једем са медом-истиче Михајло Калин.

Бостанџије истичу да тренутна цена на велико од 40 до 50 динара за килограм покрива њихове трошкове производње и напомињу да је увек боље купити домаћу лубеницу, јер је свежија:

– Ове године биће мало слабији род, али квалитет је одличан. Цене увек буду мало веће на почетку сезоне, јер се увозе из Грчке, Македоније и Албаније, али кад стигну наше домаће пада и цена. У односу на увозне наше су много боље и оно што је најважније свеже су, јер чим их уберемо ми их и продајемо. Тренутно се наше лубенице продају на велико од 40 до 50 динара по килограму и то је задовољавајућа цена. Да немам динар на динар зараду не бих ово ни радио, јер око лубенице има посла 200 дана. Није то само берба, јер производња почиње од расада, берба траје 100 дана,а након ње треба поспремити њиву-истиче Јовица Калин.

Лубенице су изузетно здраво поврће , али треба бити опрезан са конзумацијом, а људи који имају превише калијума у крви не би смели да једу више од два парчета дневно,а због велике количине шећера не препоручује се дијабетичарима.

 (Панчевац)

Srodni tekstovi

Оставите коментар