Ухапшено пет особа, оштетили државу за 62 милиона

Аутор: draganadpetrovic
527 посета

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су В.М. (40) и четири припадника његове организоване криминалне групе због постојања основа сумње да су малверзацијама на штету Покрајинског фонда за развој пољопривреде противправно присвојили 62.387.018 динара, саопштено је синоћ из МУП-а.

Осим В.М. који се сумњичи за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица, због постојања основа сумње да су извршили иста кривична дела ухапшени су Љ.М. (71), одговорно лице привредних друштава „Pastis Concept“, „Agropasti“ и “Расадник Маyа Цонцепт М&Н“ и Т.С. (57), одговорно лице привредног друштва „Расадник Maya Concept M&N“.

Такође, ухапшени су и А.Б. (52), бивше одговорно лице Покрајинског фонда за развој пољопривреде, који се, осим удруживања ради вршења кривичних дела, терети и за злоупотребу службеног положаја, као и С.Л. (25), осумњиченог за удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица у помагању.

Полиција интензивно трага за још једним припадником ове организоване криминалне групе.

Сумња се да је В.М. 2017. године организовао ову криминалну групу с планом да припадници групе проналазе особе заинтересоване да у Покрајинском фонду за развој пољопривреде аплицирају за добијање наменских кредита за набавку вишегодишњих засада воћа, винове лозе и хмеља.

Он је потом, како се сумња, давао прецизне инструкције Љ.М. и Т.С. да на своје име региструју привредна друштва, која никада нису имала евидентиран улаз-излаз робе за садни материјал, нити су се икада бавила производњом, прометом и увозом садног материјала, док такође нису ни регистрована у Управи за заштиту биља и Фиторегистру, и да сачињавају фиктивне предрачуне и фалсификоване рачуне о набавци садног материјала које су носиоци пољопривредних газдинстава предавали Покрајинском фонду за развој пољопривреде.

С.Л. је, како се сумња, помогао Т.С. да пронађе носиоце пољопривредних газдинстава којима је предавао фиктивне предрачуне за аплицирање за кредит.

А.Б. се терети да је наведене захтеве решавао приоритетно и одобравао их без претходне одлуке Савета или је утицао на чланове комисије да ове захтеве уврсте у коначну листу, иако нису испуњавали услове конкурса и законом прописане услове, на основу чега им је Покрајински фонд за развој пољопривреде исплатио укупно 113.550.374 динара од чега су В.М. и припадници ове организоване криминалне групе за себе задржали укупно 62.387.018 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Извор: https://www.blic.rs/vesti/hronika/protivpravno-prisvojili-vise-od-62-miliona-dinara-uhapseno-pet-osoba-malverzacijama/rjdwtpt

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар