Узгој краставаца у пластеницима – савремени приступ

Аутор: Gdjakovic
82 посета

Производња краставаца у пластеницима постаје све значајнија, јер омогућава стабилне приносе и дужу сезону бербе. Контролисани услови узгоја доприносе бољем квалитету плодова и смањеном ризику од штеточина и болести.

За успешну пластеничку производњу краставаца неопходно је усагласити неколико кључних параметара:

  • Избор сорте – Нови хибриди, попут Metric, Belako, Aurelius и Siriana, развијени су да би били отпорнији на вирусе и гљивичне болести, што их чини погодним за пластеничку производњу.
  • Оптимални климатски услови – Идеална температура за раст је између 22 и 28°C дању, док ноћне температуре треба да се крећу од 16 до 18°C. Влажност ваздуха најбоље је одржавати у распону од 70-80%.
  • Заливање и прихрана – Краставац захтева довољно влаге и адекватан приступ храњивим материјама, при чему су посебно важни азот, калијум и калцијум.
  • Подршка биљкама – Узгој на потпорама омогућава ефикаснију производњу и лакше одржавање засада.

Сузбијање болести и штеточина

У пластеничким условима важно је спречити развој болести и нападе инсеката:

  • Пепелница (Oidium) – Добра циркулација ваздуха и контрола влажности смањују ризик од ове болести.
  • Вирус краставца (CGMMV) – Коришћење отпорних сорти попут Aurelius и редовна дезинфекција алата могу помоћи у превенцији.
  • Лисне ваши и трипс – Биолошке методе заштите, укључујући корисне инсекте као што су Encarsia formosa и Amblyseius swirskii, показале су се као ефикасне.

Предности узгоја у пластеницима

  • Дужа сезона бербе – Пластеничка производња омогућава жетву и ван главне сезоне.
  • Већи принос – Оптимални услови резултирају већом продуктивношћу по биљци.
  • Прецизна контрола услова – Регулација температуре, влажности и прихране омогућава стабилну производњу.
  • Смањена употреба хемијских средстава – Интегрисана заштита смањује потребу за пестицидима.

Савремени приступ пластеничком узгоју краставаца омогућава већу стабилност у производњи и квалитетније плодове. Уз примену нових сорти и напредних агротехничких метода, произвођачи могу значајно повећати ефикасност своје производње.

Srodni tekstovi