83
Производња краставаца у пластеницима постаје све значајнија, јер омогућава стабилне приносе и дужу сезону бербе. Контролисани услови узгоја доприносе бољем квалитету плодова и смањеном ризику од штеточина и болести.
За успешну пластеничку производњу краставаца неопходно је усагласити неколико кључних параметара:
- Избор сорте – Нови хибриди, попут Metric, Belako, Aurelius и Siriana, развијени су да би били отпорнији на вирусе и гљивичне болести, што их чини погодним за пластеничку производњу.
- Оптимални климатски услови – Идеална температура за раст је између 22 и 28°C дању, док ноћне температуре треба да се крећу од 16 до 18°C. Влажност ваздуха најбоље је одржавати у распону од 70-80%.
- Заливање и прихрана – Краставац захтева довољно влаге и адекватан приступ храњивим материјама, при чему су посебно важни азот, калијум и калцијум.
- Подршка биљкама – Узгој на потпорама омогућава ефикаснију производњу и лакше одржавање засада.
Сузбијање болести и штеточина
У пластеничким условима важно је спречити развој болести и нападе инсеката:
- Пепелница (Oidium) – Добра циркулација ваздуха и контрола влажности смањују ризик од ове болести.
- Вирус краставца (CGMMV) – Коришћење отпорних сорти попут Aurelius и редовна дезинфекција алата могу помоћи у превенцији.
- Лисне ваши и трипс – Биолошке методе заштите, укључујући корисне инсекте као што су Encarsia formosa и Amblyseius swirskii, показале су се као ефикасне.
Предности узгоја у пластеницима
- Дужа сезона бербе – Пластеничка производња омогућава жетву и ван главне сезоне.
- Већи принос – Оптимални услови резултирају већом продуктивношћу по биљци.
- Прецизна контрола услова – Регулација температуре, влажности и прихране омогућава стабилну производњу.
- Смањена употреба хемијских средстава – Интегрисана заштита смањује потребу за пестицидима.
Савремени приступ пластеничком узгоју краставаца омогућава већу стабилност у производњи и квалитетније плодове. Уз примену нових сорти и напредних агротехничких метода, произвођачи могу значајно повећати ефикасност своје производње.