Угледни стручњак објаснио када и како се исплати производити јабуке

Аутор: Gdjakovic
356 посета
Данас се речи воћарство и јабука исписују црним словима, јер је и ситуација таква, оценио је проф. др Франци Штампар са Биотехничког факултета у Љубљани, на недавном саветовању воћара у Гружи.
Овај познавалац прилика на тржишту јабука у свету, саветује за Добро јутро  да они који имају до 40 тона приноса по хектару, што пре посеку стабла, јер то није довољно да би се покрили трошкови.

– И у Европи се крче воћњаци под јабукама, који нису исплативи. Процењује се да је 30 одсто укупних засада под јабукама једноставно нестало. Данас једино воћњаци који дају 50 тона и више по хектару могу да опстану. Још 2019. године наступио је крај воћарског раја на овим просторима. Тада су јабуке из Србије продаване по 70 и 90 евроценти, а рецимо у Словенији, продаване су по 18 до 20 центи. Последица те цене је смањење воћњака у Словенији са 3.000 на 1.200 хектара. Али, принос је остао исти, можда чак и 10 посто виши – тврди професор Штампар.

То значи да су словеначки воћари применили системе гајења који одговарају овом времену. Наиме, у веома блиској будућности наступа време правих професионалаца, без обзира на то да ли имају 3 или 300 хектара. Више није битно колико ко има хектара, већ килограма. И рачуница се налази више у килограмима, а мање у површини засада, верује др Франци Штампар.

Наводи да је прошле године производњу јабуке пратило много проблема. Врућине, суша, драстично поскупљење репроматеријала, цена радне снаге која је скочила и у Србији, затим ниске цене јабука у јесен и слаба продаја током зиме.

Он предлаже два система гајења 3,2×0,8 м или још ефикаснији и лак за производњу 3,0×0,6 м.

Бања Врујци је са смештајем једна од повољнијих – бројни садржаји и третмани за побољшање здравља

– По првом систему очекивани род по хектару у трећој години је од 56 до 70 тона. Ако је цена килограма предвиђених 25 центи, очекивана зарада у трећој години је 17.500 евра. Или, по цени од 35 центи добит је 24.500 евра. Трошкови производње у пуном роду су око 10.000 евра. По другом систему садње принос је од 55 до 100 тона. Очекивана зарада је 25.000 евра по цени од 25 центи или 35.000 по 35 центи. Трошкови одржавања су исти као и у претходном систему. Зато кажем да они испод 40 тона по хектару не могу да опстану, јер ће за цену од 25 евроценти зарадити таман за трошкове. Решење је, дакле, у килограмима – закључује проф. др Штампар.

Биљана Ненковић

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/vocarstvo-na-raskrsnici-jabuke-se-ne-isplate-krcite-vocnake-27-07-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар