Током лета морамо више пажње обратити где купујемо и како чувамо храну

Аутор: draganadpetrovic
294 посета

Услед високих температура, храна се брже квари, па је тровање храном чешће током лета. Тровање се може појавити и због неправилног чувања и припремања хране. Како да се заштитимо, и предупредимо ризике? Млевено месо, јаја, млечни производи спадају у лако кварљиве намирнице. Увођењем млечних хала, у којима су услови чувања бољи, пијаце постају безбедније за потрошаче.

„Сиреви стоје у расхладним витринама. Витрине хладе и имају температуре нормалну за сиреве“, наводи Душица Прокић, продавац млечних производа.

„Роба се држи исправно, сва роба је по декларацијама.Конзумна јаја јесу осетљивија у односу на сушено месо, али то исто стоји на витрини у хладном. То је дневна продаја и све се то мање више у једном дану прода“, напомиње продавац Зоран Вучевић.

И потрошачи су обазриви када бирају намирнице. Углавном се труде да купују код проверених продаваца са којима имају искуство.

Илустрација: На високе температуре посебно је осетљиво млевено месо па водите рачуна где га купујете

А да ли произвођачи и продавци нуде безбедне производе и послују ли одговорно, контролише ветеринарска инспекција, која је појачала контроле у летњем периоду. Зато је апел да купујемо храну на местима која су под ветеринарским санитарним надзором.

„Скренуо бих пажњу гледаоцима да храну када купују да је не чувају превише дуго у аутомобилу него да храну животињског порекла купују када крену кући. Још једна ствар на коју скрећемо пажњу – јесте да храну код куће чувају у темепратурном режиму, нека провере температуру у својим фрижидерима која би требало да буде између 4 и 7 степени“, наглашава Зоран Ивановић, начелник Ветеринраске инспекције.

Мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, дијареја – заједнички су симптоми за све врсте тровања храном. Симптоми се јављају убрзо након конзумирања хране, а трају од једног до седам дана.

„Узроци тровања храном су недовољна техничка и термичка обрада намирница. Значи, кување, водена пара, печење у рерни – ту треба акценат ставити да се добро и месо, и риба и јаја – добро термички обраде да би спречили развој салмонеле и других патогених микроорганизама“, напомиње нутриционисткиња Сања Ћирић.

Топло време скраћује рок намирница које остају краће свеже. Зато је важно да их правилно одлажемо и конзумирамо.

„Требали би обратити пажњу на изглед намирница, прање намирница, припрему тих истих намирница као и чување намирница у фрижидеру, не на собној температури и да после припремљеног оброка, тј. готово јело одмах конзумирамо или одложимо у хладњак“, додаје Ћирићева.

Илустрација: Млеко никако не држите ван фрижидера

У летњим данима уносите доста воћа и поврћа, квалитетног меса и рибе. А уколико сте ипак појели нешто покварено, савет стручњака је да потражите лекарску помоћ.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/481/zdravlje/4864790/leto-trovanje-hranom-ispravnost-namirnica.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар