Танасковић: Важно је имати и користити добро домаће семе

Аутор: Gdjakovic
228 посета

ЗЛАТИБОР – На Златибору је отворено 57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије, а како истичу из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, који ово саветовање организују више од пола века, кроз серије предавања и дискусија биће представљена нова научна достигнућа и трендови у области пољопривредне производње.
Саветовање је изазвало велико интересовање и стручњака и пољопривредника а министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелене Танасковић новинарима је рекла да жели да укаже на значај коришћења домаћег семена. “Желим да укажем на то колико је битно да наши пољопривредници знају шта значи употреба нечега што је квалитетно, сертификовано, проверено и направљено у нашој земљи и колико је битно да ми то користимо и промовишемо и овде и у иностранству”, рекла је министарка и навела да свака производња креће од семена и када је оно право онда “дилеме нема”.

Указала је и на значај е-аграра и дигитализације пољопривреде и да је њен циљ да наши пољопривредници многе послове који прате њихов рад, као што су административни послови, могу да обаве од куће, са свог газдинства. ” Када ово једном завршимо и унесемо све податке, они стање свог пословања могу пратити на газдинству, онлајн 24 сата, што може да им помогне да на сваку неправилност која је учињена према њима или што није урађено а требало је да буде, могу одмах да интервенишу”, рекла је Танасковић.

Додала је и да пољопривредници сваким радним даном од осам до 16 часова могу бесплатно да позову број 080-106-107 и сазнају све што их занима о е-аграру. “Већина људи комуницира преко друштвених мрежа, а пољопривредници који нису на друштвеним мрежама и више воле да информацију добију кроз разговор, могу да позову на овај број, где ће им сваки корак бити објашњен”, рекла је Танасковић.

Председница Управног одбора Института за ратарство и повртарство Драгана Латковић исказала је задовољство великим интересовањем пољопривредних произвођача за саветовање и додала да је један од разлога за то и занимљивост и разноврсност тема овогодишњег саветовања. “Трудили смо се да не понављамо раније теме.

Знамо сви да је прошла година била веома тешка за пољопривредне произвођаче, да су инпути били веома скупи и да је година била добра за озиме, а тешка за јаре усеве”, рекла је она. Навела је да ће се на саветовању радити на томе да се извуку поуке из претходне године како би се пољопривредници што боље припремили за предстојећу сетву.

Извор: Радио Нови Сад, https://vojvodinauzivo.rs/

Фото: Инстаграм страница Министатрства пољопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар