Субвенције у пољопривреди – отворено неколико јавних позива истовремено!

Аутор: Gdjakovic
587 посета

У току је јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за ратаре, којим се предвиђа давање по хектару у износу од 9.000 динара. За позив, који је расписан почетком априла, пољопривредни произвођачи своје захтеве могу да подносе до краја маја.

У Министарству пољопривреде наводе да нема чекања на затварање јавног позива, већ се пољопривредницима средства исплаћују брзо по обради захтева, како би што пре дошли до новца који им је потребан за сетву.

Исплате су, према речима министарке пољопривреде Јелене Танасковић, почеле 24. априла. Субвенција по хектару обухвата 6.000 динара, док регрес за гориво износи 3.000 динара. Међутим пољопривредници негодују јер је спора исплата а сетва се приводи крају те нису у могућности да улажу новац јер су претрпели велике штете од суше прошле године а мори их и ниска цена житарица.

Преко еАграра до сада је регистровано близу 300.000 газдинстава. Укупан износ намењен подстицајима по хектару износи 15 милијарди динара, од чега је 11.388.950.000 динара намењено субвенцијама које се исплаћују у износу од по 6.000 по хектару.

Укупна сума за регрес за гориво износи 5.694.975.000 динара и изсплаћује се ратарима у износи од по 3.000 динара по хектару.

До сада је било прописано да за ову врсту субвенција могу конкурисати пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра претходне године, док је ове године померен датум пресека стања регистрованих газдинстава и продужен све до краја трајања јавног позива, како би што већи број пољопривредника могао да добије ову врсту подстицаја.

У току је још неколико јавних позива:

ОТВОРЕН јавни позив за подстицаје у износу од 800 динара по кошници пчела

Објављен је јавни позив за тов! Више у наставку

СТОЧАРИ: Кренуо је први јавни позив али обратите пажњу од када имате право!

Изовр: ДАНАС; АГРОБИЗНИС магазин, АГРОПРЕСС, АГЕНЦИЈЕ

Srodni tekstovi

Оставите коментар