Стижу стеоне јунице и бројне друге мере

Аутор: Gdjakovic
172 посета

ВАЉЕВО-Конкурси за доделу средстава за финансирање камата на пољопривредне кредите, агрохемијску анализу пољопривредног земљишта, извођење радова на уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта кроз ископ, односно бушење бунара у функцији наводњавања, као и вакцинација оваца против етеротоксемије, први су конкурси у овој години које је расписао „Агроразвој – ваљевске долине’’.

Након тога су расписани конкурси за мере руралног развоја – инвестиције у физичку имовину полкопривредних газдинстава, односно за набавку приплодних грла млечних раса говеда, оваца и коза, куповину пољопривредне механизације, машина и опреме, подизање нових или обнављање вишегодишњих засада воћа, хмеља и винове лозе, затим опреме за пчеларство, пластеника, система за противградну заштиту; и меру подршке младима у руралним подручјима.

Аграрним буџетом за 2024. годину субвенције за пољопривреду и рурални развој у односу на прошлу годину увећане су за 20 милиона динара. У градском бужету у овој години за подстицаје је издвојено 120 милиона динара, што је значајно увећање средстава, имајући у виду да су пре четири године ваљевски пољопривредници могли да рачунају на свега 30 милиона динара.

“То је за сваку похвалу. Власти су се мењале, али нико није обраћао пажњу на пољопривреду. Овај буџет од милион евра завређује сваку пажњу, и наши пољопривредни произвођачи су такође задовољни. Мислим да ће ове године бити довољно средстава за све планиране подстицаје”, сматра Горан Марјановић, директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине’’.

Директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине’’, фото: Дејан Давидовић

Највише средстава, односно 111,5 милиона динара намењено је за мере руралног развоја, четири и по милиона за посебне подстицаје и четири милиона динара за кредитну подршку.

Једна од новина је финансирање вакцинације оваца у циљу сузбијања ентеротоксемије. Ради се о бактеријској инфекцији од које претежно обољевају младе животиње. Планирано је да буде вакцинисано око 5.000 грла.

Као посебну меру подршке ваљевским сточарима, која би требала да допринесе повећању броја крава у овдашњим фармама и побољша њихов генетски потенцијал, директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине’’ издваја куповину приплодног материјала – јуница, за шта је опредељено 40 милиона динара.

“Намера нам је да увеземо око 100 грла сименталске расе, за која већ влада велико интересовање наших сточара. До сада нам се јавило преко 120 сточара, чија ћемо газдинства обићи и који ће имати прилику да конкуришу за куповину јуница преко Агроразвоја. Један број грла требало би да увеземо већ крајем маја и почетком јуна, а преостала током јесени. Након повећања бројности оваца у ваљевским селима, стартујемо са реализацијом једног другог програма – да вратимо говедарство на старе гране по којем је такође био познат ваљевски крај”, каже Горан Марјановић.

Приликом подношења захтева за подстицајне мере, Марјановић подсећа пољопривреднике, да је неопходно да доставе потврду о регистрацији и активном статусу пољоприведног газдинства, извод о биљној и животињској производњи, да су измирили обавезе према локалној управи, и да приликом куповине машина, опреме, садног материјала на фискалном рачуну који прилажу буде уписан број пољопривредног газдинства или јединствени матични број власника газдинства.

Д.Д.

Извор:  https://patak.co.rs/za-podsticaje-u-poljoprivredi-obezbedjeno-million-evra/

Srodni tekstovi

Оставите коментар