Србија продала 100 берача за боровнице широм запада

Аутор: Gdjakovic
496 посета

Површине под боровницом како у Србиjи тако и у свету су у тренду раста и све их је више. Упркос тој чињеници у Србији још нема машинског берача за боровнице а у свету се и те како продају. Наша памет и знање из Обреновца створили су берач боровнице, а тај пројекат подржала је и држава кроз пројекат подршке за иновативност. У питању је машина КОКАН коју прави породична компанија за коју је вероватно у том смилсу мало ко чуо у Србији али зато јесте у Америци, Шпанији и остатку света. Ова фирма тренутно запошљава више од 70 радника и до сада су широм света продали преко 100 берача за боровницу. Тренутно послују у Швајцарској, Бугарској, Румунији, Аустралији, Чилеу и САД.

Имајући у виду да су пре свега били окренути западном тржишту кажу нам да ће од наредне године покушати да своје машине продају и на домаћем тржишту.  У светлу недостатка радне снаге и раста трошкова бербе ова машина ће свакако бити одлично решење. Након 4 прототипа Ваздушног берача 2013. године је избачен коначан производ Ваздушни берач бобичастог воћа КОКАН500С, трактором вучени берач са сопственим дизел агрегатом за покретање свих механизама на берачу, независно од трактора који га вуче.

Ваздушни берач воћа КОКАН500С, обезбеђује иновативно и доказано решење за ефикасно брање различитих врста бобичастог воћа укључујући малине, боровнице, купине и црне рибизле. Иновативна технологија ваздушног брања, опонашајући олују, опструјава родне гране биљке прекидним ваздухом контролисане брзине и без физичког контакта врши брање само технолошки зрелих плодова без оштећења.

Треба имати и у виду специфичности боровнице и са тим у вези распитали смо се детаљније о самој берби оваквом машином.

Према речима Марка Кокановића ова машина је конструисана тако да се води рачуна о томе да се не оштети биљка. Технологија брања заснива се на контролисаним параметрима ваздуха јер се ради о такозваном типу ваздушног брања. Ово је као идеја настало још 2002 године и касније се развијала док није дошло до комерцијализације 2013 године. „Реч је о ваздушној пушци која је контролисане брзине и фреквенције и на тај начин се добија могућност и да се крошња тресе до те мере да отпадне зрео плод а да зелени остане. Како не би долазило до оштећења плодова постављени су ваздушни јастуци који прихватају плод и транспортују га безбедно до гајбица. Затим је потребно пребирање плодова јер ипак 10% плодова није екстра класа коју очекују купци.“ Према речима нашег саговорника машину опслужије четири радника. Она саму себе исплати за 2 сезоне, а може да замени 200 берача боровнице.

Замолили смо Марка да нам за Агробизнис магазин објасни како заправо изгледају и функционишу ови ваздушни јастуци који обебеђују да се очува квалитет убраних плодова: „Приликом брања јагодичастог воћа овај комбајн користи технологију пулсирајућих (вибрирајућих) ваздушних млазаева подесиве брзине и фреквенције, који тресу биљне грмље и откидају плодове, након чега бобице методом „одлагања слободног пада“ падају на систем за транспорт воћа до сандука. Истовремено, лишће и суве гранчице се уклањају интензивним протоком ваздуха. КОКАН 500с пружа иновативан, јединствен и доказан начин за ефикасну бербу широког спектра бобичастог воћа укључујући: малине, боровнице, купине и рибизле“.

 

Оно што је велика предност ових машина је што могу да раде бербу како на отвореном простору тако и у пластеницима или под противградном мрежом али ту треба имати у виду како су постављени стубови.

Наш саговорник наглашава да би требало прилагодити и резидбу боровнице овој берби у смислу да тежимо да крошња буде облика “V“ како би имали максималан учинак брања. За десет сати рада ова машина обере 2 хектара боровница. Може да ради и у ноћним условима као и по роси и након блаже кише. Ради се о вученом типу машине али се развија и самоходна.

Трактори јаче снаге од 80 киловата могу да вуку ову машину. Потребно је међуредно растојање од 2,5 метара и 7 метара за окретање на крају редова. Код противградних мрежа потребно је да противградни стубови нису у линији реда.

Развијена су два модела која одговарају свим условима и бербе, а ускоро ће бити готов и самоходни модел. Према речима нашег саговорника очекује се да ће основна верзија ове машине у Србији коштати око 50000 евра и то ће подразумевати да рецимо два до три хетара могу брати 5 радника.

Кокан 500С  je најпродаванији модел и његовне основне карактеристике можете сазнати у новом издању Агробизнис магазина које ће на киосцима бити од 15 октобра 2022. 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар