Сви се питају зашто је краставац папрено скуп

Аутор: Gdjakovic
300 посета
О нерентабилности производње, због високе цене гаса, почело је да се говори још у марту прошле године

Поједине намирнице поновно поскупљују у немачким трговинама, што већ директно осећају купци у „Кауфланду”, „Лидлу” и другим супермаркетима.

Почетком године један краставац коштао је око два евра, а у радњама „Едеке” у Хамбургу за ово поврће наплаћивана је папрена цена од 3,29 евра.

– Било је невероватно када су неке трговине почеле да продају „краставце исечене на танке кришке” како би огромна цена била мало подношљивија – пише „Феникс магазин” и додаје да је онда дошло лето, а цене краставаца пале су на 30 центи по комаду. Међутим, ситуација се поново мења и цене опет вртоглаво расту, а просечан купац у Кауфланду у Северној Рајни-Вестфалији један краставац плаћа невероватних 1,59 евра. Поређења ради, наводи овај портал, литар бензина или дизела у Немачкој кошта 1,7 евра.

Цене на кванташким пијацама веће за јужно воће, а домаће воће и поврће неко скупље неко јефтиније

Када је реч о производњи краставаца, о нерентабилности производње почело је да се говори још у марту прошле године и то најпре у Великој Британији. Како је пренео Ројтерс, огромне стаклене баште у делу југоисточне Енглеске познате по узгоју краставаца стајале су празне. Растући трошкови снабдевања струјом и гасом пореметили су посао власницима, јер им је за узгајање краставаца намењених тржишту потребна топлотна енергија. Ова врста усева је због тога постала економски неодржива. Удружење узгајивача „Леа Валлеy”, чији чланови производе око три четвртине британског рода краставца и слатке паприке, саопштило је тада да око 90 одсто њих није засадило то поврће у јануару, док половина још размишља шта ће са даљом производњом ако цене гаса остану високе.

Иначе, медији преносе да је трговински ланац „Кауфланд” снизио цене за више од 2.300 артикала, јер су појефтиниле сировине. Ова врста поврћа међутим није на списку.

Вест о снижавању цена дуго се очекивала међу потрошачима, будући да статистика и извештаји ФАО указују да већ дуже од годину дана сировине основних пољопривредних производа падају. Пољопривредни произвођачи негодују јер се у радњама ово појефтињење готово и не примећује.

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

Оставите коментар