Састанак у Министарству: Главна питања када почиње исплата премије за млеко и еутаназираних свиња

Аутор: Gdjakovic
760 посета

У Министарству пољопривреде одржан је састанак произвођача свиња Моравичког управног округа и  министарке Јелене Танасковић, коме су присуствовали и шеф кабинета Ненад Доловац,  саветник министра Марко Обрадовић, помоћник министра Сектора за међународну сарадњу Ведрана Илић, директор Управе за ветерину Милош Петровић и епизитиолог из Мачванског управног округа, Слободан Максимовић.

Током разговора који је трајао више од 2 сата разговарало се о томе шта  урадити и како пребацити здраву свињу ако је достигла тежину за клање, а налази се у подруцју где је утврђена афричка свињска куга. Строго је забрањено премештање свиња са газдинстава на коме се држе док не прође 40 дана од чишћења и прве дезинфекције, а по потреби и дезинсекције. Након 40 дана, а у складу с посебним условима, ветеринарски инспектор може да одобри премештање са газдинстава како би се превезле директно у кланицу, на хитно клање, или у друге објекте који се налазе у зараженом подручју у посебним условима.

Када мере због нових жаришта трају дуже од 40 дана па је због тога угрожена добробит животиња или су се појавили други проблеми у држању свиња – на захтев власника, ветеринарски инспектор може да одобри премештање свиња са неког газдинства у зараженом подручју у складу са посебним прописом

Власници животиња имају право на накнаду штете за животиње које су угинуле непосредно пре пријаве и током трајања болести, као и за животиње које су убијене у циљу сузбијања заразне болести; Висина накнаде штете одређује се на основу тржишне вредности на дан еутаназије. Цена свих категорија се обрачунава по килограму телесне масе, а како цена крмача није редовно исказана на сајту, вредност је 36.000 до 42.000 динара по грлу.

Свиње је могуће поново уселити на газдинство након 40 дана од спроведеног чишћења, дезинфекције и дезинсекције последњег зараженог газдинства, и у случају када је доказано одсуство вируса АКС на основу клиничких прегледа и лабораторијских испитивања.

Током састанка, којем су присуствовали и сточари и ратари, пружени су им одговори на још нека питања. Како истичу у саопштењу, представници Удружења упутили су молбу надлежнима да се убрза исплата свих субвенција и еутанизираних животиња јер су, поред проблема са АКС, већину произвођача задесиле и елементарне непогоде.

На састанку је утврђено и да прелевмани за млеко, тј.на увоз сира и других млечних производа остају до 31. октобра 2023, а рефакција за дизел гориво почеће да се примењује од наредне године.

Премија за млеко за други квартал у износу од 19 динара почеће да се исплаћује ове недеље и током следеће би требало да буде исплаћена свима који су уредно поднели захтев.

У наредном периоду договорена је појачана контрола у промету свиња на територији Моравичког управног округа.

Због отежаног праћења кретања свиња током продаје, Министарство пољопривреде убрзано ради на прављењу базе, како за свиње тако и за овце. Тако ће се врло брзо и кретање свиња и оваца пратити, као и кретање говеда, речено је у саопштењу.

З. Драгојевић, Добро јутро

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/proizvodaci-svina-moravickog-okruga-40-dana-zabrane-za-premestane-svina

Srodni tekstovi

Оставите коментар