Савети злата вредни: Како сачувати саднице до садње?

Аутор: draganadpetrovic
242 посета

После вађења из растила, лозне и воћне саднице требало би што пре утрапити, односно што мање их излагати утицају сунца и ветра. Зимско трапљење се врши на отвореном, у песку или лаком песковитом земљишту.

Код трапљења воћних садница затрпавају се коренов систем и коренов врат, а код лозних калемова поред корена, подлоге и прва окца од ластара.

Преко зиме саднице у трапу могу да нападну зечеви, мишеви и други глодари, и да им нанесу велике штете. Ако су трапови ван насеља, треба их оградити плетеном жицом, како зечеви и глодари не би могли да им приђу. Ако се саднице трапе у насељеним местима онда опасност вреба од мишева, посебно ако су трапови у близини кућа, стаја, канала и водотокова. У том случају ваља обавезно поставити замке за мишеве и друге глодаре.

На ниским температурама саднице не би требало вадити из трапа због измрзавања. Транспортовање садница у удаљене крајеве, најбоље је обављати фриго возилима који саднице штите од високих темпаратура, али и од измрзавања. Пошто је таквих возила још увек недовољно, а транспорт њима скуп, транспорт се обавља у обичним камионима или комби возилима. На ниским температурама, треба их заштитити од сушења, измрзавања и повреда, на тај начин што ће се жиле и коренов систем обложити влажном сламом, плевом или пиљевином, а преко тога умотати пластична фолија или ставити у пластичне џакове.

Илустрација: На ниским температурама саднице не би требало вадити из трапа због измрзавања

Купујте искључиво здравствено испарвне саднице које имају декларацију на карантинске болести и штеточине и сертификат. Такав садни материјал је безвирусни и квалитетан. То ћете постићи само ако купујете код регистрованих расадника који имају традицију и све неопходне папире. Често се у пракси дешава да купите рецимо беле калемове лозе а да добијете црне или сортимент који уопште нисте желели да оснујете. Када се то открије, често је касно за реклмацију а штете су изузетно велике.

Купци, аматерски воћари и виноградари, често траже да им продавци купљене саднице одмах припреме за садњу, тако што скрате корен и летораст код воћних садница, а код лозних калемова ластаре и жиле, што је сасвим погрешно.

По правилу корен треба скраћивати непосредно пред садњу у јамиће како би се сачувала свежина. Код лозе ластар се скраћује непосредно пред полагање калема у јамиће после чега се приступа садњи калема и загртању ( покрива се петнаестак центиметара растреситом земљом како би се заштитио од сушења). Код засађених воћних садница прекраћивање летораста, на висину на коју се жели формирати круна, треба обавити тек на пролеће пред кретање вегетације.

Илустрација: Водите рачуна и о транспорту садница

Најгоре је ако се орезане саднице, без икакве заштите дуго носе у руци или тако незаштићене ставе у приколицу или на пртљажник аутомобила, што се, нажалост, у пракси често дешава. Зато када пођете у куповину садница са собом обавезно понесите довољно пластичних врећа како бисте купљене саднице адекватно заштитили.

Непосредно пред садњу корен садница требало би обавезно потопити у суд са водом, како би се корен освежио. Ако су и после неколико сати проведених у води жиле на пресеку тамно мрке боје, то је знак да је садница доста просушена или чак сува, па се не препоручује садња таквих садница. Код просушених лозних калемова, поред тамне боје на пресеку жиле су доста круте и тешко савитљиве. На пресеку где је ластар орезан боја је бледо зелена или чак мрка, уместо јарко зелене боје код свежих калемова.

Без обзира да ли сте хобиста или професионалац држите се ових упутстава. Наравно грешке су увек могуће али се на овај начин оне сведе на најмању могућу меру.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/01/10/prakticni-saveti-za-cuvanje-sadnica-do-sadnje/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар