Прва берба свемирског грожђа наредне године

Аутор: draganadpetrovic
322 посета

Каберне и мерло са садница које су провеле више од годину дана на Међународној свемирској станици биће претворен у експериментално вино, а прва берба заказана је за наредну годину. Истраживачи који су својевремено послали боце вина Petrus у космос како би истражили начин на који бестежинско стање делује на вино, са овим боцама су послали и саднице винове лозе, мерлоа и каберне совињона Наредна фаза експеримента је берба грожђа са садница које су расле у космосу, саопштила је NASA.
Укупно 320 садница провело је у свемиру више од годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру пројекта „Wise mission“ у који је компанија „Space Cargo Unlimited“ укључила, поред других угледних партнера, и Институт за вино Универзитета у Бордоу.


Илустрација: Прва берба грожђа одгајаног у свемиру биће 2023.
Циљ пројекта је истраживање утицаја микрогравитације и екстремних услова на чокоте винове лозе.Резултати полако пристижу, али већ у овој фази постоје индиције да таква винова лоза има већу отпорност на плесан и филоксеру, као и разлике у садржају полифенола у односу на саднице са Земље.
За следећу годину заказана је прва права берба грожђа са свемирских садница, уз прављење малих количина вина намењеног истраживању.
Слање нових садница у космос очекује се 2024. године.
Главни истраживач на пројекту Mihael Lebert рекао је да је одушевљен могућношћу да нам свемир помогне у стварању сорти винове лозе које су отпорније на климатске промене.
„Наравно да је потребно још много посла, али нас будућност веома узбуђује, нарочито када је у питању прва винарска берба грожђа из свемира“, рекао је Lebert.

Извор: https://www.021.rs/story/Zivot/Hrana-i-pice/310936/Prva-berba-svemirskog-grozdja-2023-godine.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар