Пољопривредници поново на састанку у Влади Србије, сада је тема пшеница

Аутор: Gdjakovic
498 посета

Представници седам удружења пољопривредника Србије, који су пре двадесетак дана протестовали блокадом путева, разговараће у среду, 7. јуна у Влади о проблему непродатих залиха пшенице из 2022. године и ниској откупној цени за нови род.

Председник Удружења пољопривредника „Стиг“ Недељко Савић рекао је за Бету да је цена пшенице на тржишту 17 динара по килограму.

„Цена пшенице на тржишту је ‘безобразно’ ниска јер су извозници прошле године откупили ту житарицу по високој цени од 38 динара по килограму која је због почетка рата у Украјини нагло скочила, али због забране извоза из Србије нису могли да је продају на светском тржишту, па су им залихе велике. Сада ‘диктирају’ ниску цену од 17 динара за нови род како би умањили губитак“, рекао је Савић.

Додао је да су пољопривредници свесни да Влада не може да натера извознике по којој ће цени да откупе нови род пшенице, али да је проблем настао због забране извоза у марту прошле године.

Тада је Влада забранила извоз, на предлог председника србије Александра Вучића, упркос упозорењима стручњака да пшенице има довољно и да је непотребан страх од несташице.

На притисак пољопривредника и извозника, извоз је после месец дана дозвољен, али у ограниченим количинама, тако што су одређиване квоте.

Цена пшенице је на европском тржишту у време забране извоза достизала максималну цену од 40 динара, а у појединим тренуцима је и премашивала тај ниво, али извозници због ограниченог извоза нису могли да се ослободе целокупне откупљене количине.

Због споразума Русије и Украјине у јулу прошле године да се одређеним коридорима дозволи извоз пшенице из Украјине, цена те житарице је на европском тржишту пала јер је Кијев нудио пшеницу у бесцење, па су пољопривредници у неким европским земљама, међу којима је и Пољска, тражили од њихових влада да се забрани увоз тог жита јер њихово нико није хтео да купује по вишим ценама.

Савић је рекао да извозници пшенице из Србије сада нуде ниску откупну цену за нови род како би смањили губитак, плаћајући високу цену прошле године.

Он је рекао да ће пољопривредници после разговора у Влади одлучити о евентуалним даљим мерама које ће предузимати, јер не само да је ниска откупна цена, него је и проблем где скадиштити нови род када залихе нису продате и ослобођени капацитети за складиштење новог рода.

На разговорима у Влади Србије биће представници Удружења пољопривредника из Стига, удружења Наше млеко, Иницијативе за опстанак пољопривреднка Србије, Удружења пољопривтредних произвођача из Суботице, Удружења произвођача млека из Шумадије и Поморавља, Удружења за опстанак сточара и Савеза удружења пољопривредника Баната.

Извор: https://beta.rs/content/184197-poljoprivrednici-srbije-ce-7-juna-od-vlade-zatraziti-odgovor-za-nisku-otkupnu-cenu-psenice

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар