Осигурање винограда је за сваку винарију важна мера

Аутор: Gdjakovic
165 посета

Компанија „Дунав осигурања“ од 16. до 19. новембра представља се на овогодишњем сајму „Винска визија Отвореног Балкана“, како би посетиоце ове међународне манифестације боље упознала са услугама које нуди. „Дунав осигурање“ и „Wine Vision“ удружили су своје ресурсе у партнерству које наглашава кључну улогу осигурања у виноградарском и винском сектору. – Бити виноградар није лако. Носе се са изазовима непредвидивости природе од које зависи њихова егзистенција и радост успеха.

Компанија „Дунав“ је посвећена овом сектору и из тог разлога је у овој области понудила посебне услове за осигурање винограда – појаснио је Мило Марковић, члан ИО Компаније „Дунав осигурање“, и додао:  Осигурање биљне производње једно је од најризичнијих, али и најнеопходнијих облика осигурања. „Дунав осигурање“, као водећа осигуравајућа кућа са 40 одсто учешћа на тржишту Србије у осигурању пољопривреде, разуме специфичне потребе власника винограда и винара током целог вегетативног периода. Полисом „Дунав осигурања“ заштићено је 520 хектара под виновом лозом, чија се вредност приноса процењује на око 250 милиона динара. Осигурањем винског грожђа покривен је губитак рода тј. приноса као последица оштећења или уништења културе од осигураног ризика. Ризици који су обухваћени осигурањем могу се сврстати у основне, као што су град, пожар и удар грома, и у допунске, у које убрајамо касни пролећни мраз, олују, поплаву и друго. – Осигурањем винарија као целина и залиха врхунских вина, додатно је потврђена подршка Компаније винској индустрији, и у њеном динамичном развоју видимо шансу и за повећање обухвата осигурања и у виноградарству и у винарству. У прилог томе треба имати у виду и субвенцију премије осигурања које износе од 40 до чак 70 одсто, које одобрава Министарство пољопривреде“ – истакао је Марковић. С обзиром на климатске промене које изазивају несигурност, посебно за производњу на отвореном, за виноградаре никада није било важније да размотре осигурање као незаобилазан део свог пословног плана.

Власник винарије ДОЈА из Доње Јошанице Горан Тодић рекао је да је вински посао нераскидиво повезан с квалитетом и количином грожђа које се узбере, појашњавајући разлоге због чега је пре тринаест година осигурао своје винограде, који се простиру на 42 хектара, а потоми винарску производњу: „Власници винограда знају да град, мраз, пожар, удари грома и други бројни ризици брзо могу да претворе обећавајућу сезону у праву катастрофу. Те природне непогоде могу да доведу до уништења целокупног рода и да угрозе будућност пословања у винској индустрији. То су само неки од разлога због којих је винарија „Доја“ донела одлуку да своје пословне интересе заштити полисом осигурања коју смо закључили у „Дунав осигурању“. Одлука коју смо донели била је исправна и правовремена, што је у сваком озбиљном послу пресудно. Осигурање сматрамо подједнако важним као агротехничку меру. Препоручујемо „Дунав осигурање“ за партнера који ће бити пријатељ и у вашем послу“, нагласио је Тодић.

Осигурање није само добар финансијски потез, то је неопходан корак у очувању традиције и културе производње грожђа и вина, закључак је овогодишњег представљања на сајму „Винска визија Отвореног Балкана“.

Извор: Блиц

Srodni tekstovi

1 коментар

Преко Светске банке поново уз бесповратна средстава до трактора или прерадних капацитета | Удружење новинара за пољопривреду 27. новембар 2023. - 09:47

[…] (2) набавка и постављање система за заштиту од града у виш… (подизање система противградних мрежа), […]

Одговори

Оставите коментар