Објављено је да ли ће бити касних мразева и када почети са сетвом кукуруза

Аутор: Gdjakovic
336 посета

Пролеће је најзахтевније годишње доба не само за прогозирање, већ и пољопривредне усеве, јер у само једном дану могу се сменити сва четири годишња доба, каже уредница временске прогнозе Еуронеwс Србија и метеорлошкиња Милена Лазаревић.

Она је навела да је због благе зиме процес цветања ове године поранио за око месец дана. Пољопривредници сада стрепе хоће ли бити касних мразева, довољно влаге у земљишту и које нас температуре очекују у периоду март-мај.

Зашто и колико треба нађубрити малине

„Што се пољопривреде тиче, у марту је најхитнији задатак садња воћака, украсног дрвећа и грмља, винове лозе и ружа. Прогностички модели сваке године дају све топлија годишња доба, на шта смо се некако сви навикли. Тако ће бити и овог пролећа. Температуре ће бити изнад просека, нарочито у другој половини пролећа када ће наступити и нешто сушни период. Средња максимална температура кретаће се видимо од 14 до 25 степени“, каже уредница временске прогнозе у Србији Милена Лазаревић.

Наводи да је сушном периоду претходила блага зима са мало падавина. У Алпима је на почетку марта било за око 60-70 процената мање снега него што је то уобичајено.

„Дакле, и током овог пролећа имаћемо дефицит падавина, а ситуација ће се највероватније погоршати током лета. Зато не заборавите да своје биљке темељито заливате, јер без обилне количине воде саднице неће пуштати корен. Што се касних мразева тиче, мала је вероватноћа за њих. Иако их буде било, биће их у априлу и биће слаби, тако да не би требало да оштете већ процветале крошње“, навела је Лазаревић.

Додаје да је сада време за проређивање крошње. Орезивање је једини начин да сво воц́е добије довољно сунца и створи плодове са добрим укусом. Овог пролећа очекујемо да ће бити довољно сунчаних сати, по дану око 14-15.

Да ли је реално да је оволико зарада на ораху?

„Почетком априла очекујемо да се температура земљишта устали на 10-12°Ц и тада се може почети са сетвом кукуруза и соје. На крају да напоменем да је сезонска прогноза уствари проценат вероватноће да ће се неки догађај остварити. За што тачније и прецизније податке ову прогнозу је најбоље комбиновати са дневним временским извештајима“, каже Лазаревић.

Извор:

https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/82197/agroprognoza-za-naredni-period-poljoprivrednici-strepe-hoce-li-biti-kasnih-mrazeva/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар