Невидљиве боје цвећа могу да обезбеде биљци опрашивање и опстанак

Аутор: draganadpetrovic
249 посета

Иако ми то не можемо да видимо,различите супстанце у латицама цвећа стварају “мету” за инсекте опрашиваче,према истраживању научника са Универзитета Клемсон. Ове хемијске промене у цвећу помажу им да реагују на промене у животној средини,укључујући и климатске промене, које би могле да угрозе њихов опстанак.
Метју Коски доцент биолошких наука на  Clemson College of Science, предводио је истраживачки тим који је проучавао светле, жуте цветове Argentina anserina биљке из породице ружа (код нас познатије као гушчја стеза) – да би сазнао како пигменти у латицама који су видљиви само у ултраљубичастом спектру играју фундаменталну улогу у адаптибилности ове биљке, односно у њеној способности да брзо реагује на променљиво окружење.

Илустрација: Многи инсекти виде боје из ултраљубичастог спектра који је невидљив за људско око

Истраживачи су проучавали како Argentina anserina расте на различитим надморским висинама у југозападном Колораду како би боље разумели улоге различитих хемикалија које апсорбују
УВ зрачење у латицама биљака и како ове хемикалије делују да помогну у опрашивању и, самим тим, у репродукцији. Коски је објаснио да иако људи не могу да виде УВ шаре на латицама цвета, али многи опрашивачи могу.
-Инсекти опрашивачи, на пример – виде у ултраљубичастом спектру.Дакле, цвеће које рефлектује или апсорбује ултраљубичасте таласне дужине даје опрашивачима перцепцију различитих боја које ми не можемо да видимо. То је биохемијски особина која доводи до различитих перцепција УВ апсорпције и рефлексије – рекао је он.
Његов тим је желео да открије више о томе како се биљке прилагођавају да напредују у различитим срединама – у овом случају, на висинској разлици од 1.000 метара. Открили су да се цвеће на
различитим висинама прилагођава свом окружењу тако што производи различите количине хемикалија које блокирају или упијају УВ зрачење – на вишим надморским висинама увек је присутна већа апсорпција УВ зрачења у поређењу са цвећем на нижим надморским висинама. Ово показује како се у истим организмима јављају другачије особине када се налазе у различитим условима животне средине и то је критичан корак у разумевању како се организми прилагођавају да преживе промене.

Илустрација: Ова истраживања могу помоћи у развоју пољопривреде

Коски је додао да ће истраживање помоћи научницима да боље разумеју како организми реагују на промене животне средине, па чак и да предвиде да ли ће или колико добро неки организми
моћи да преживе брзе промене животне средине, као што су глобалне климатске промене.
-Истраживање би такође могло бити важно за пољопривреду јер су неки од истих пигмената који
се налазе код Argentina anserina који су осетљиви на УВ зрачење, такође присутни и у комерцијалним биљним културама као што су сенф и сунцокрет. Занимљиво је размишљати о томе да ли фактори као што су УВ зрачење или температура мењају испољавање ових особина, како ће то утицати на то како опрашивачи гледају на цвеће и како ће се то, рецимо, одразити на принос и производњу семена – рекао је Коски.

Илустрација: Само зато што нама нека боја цвета изгледа слично не значи да она то и јесте

Ово истраживање могло би чак бити важно за кућне баштоване који покушавају да привуку одређене врсте опрашивача за своје биљке.Људи често мисле о садњи разноликог цвећа различитих боја и морфологија како би привукли много различитих врста опрашивача, наводи Коски. Оно о чему треба размишљати је да често не знамо све детаље о томе које боје перципирају опрашивачи и како се то може мењати са годишњим добима. Само зато што нама нешто можда изгледа веома слично, не значи да не може бити веома различито за опрашиваче па би могло да привуче другачији скуп опрашивача него што очекујемо.

Извор: Себика органика

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар