На граници откривена хрватска мандарина са недозвољеним пестицидом

Аутор: Gdjakovic
300 посета

Приликом контроле утврђено је да мандарине садрже недозвољени пестицид хлорпирифос, потврђено је Тањугу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране (РАСФФ) објавио је да је у узорцима мандарина који су узети 18. октобра пронађено 0,044 мг на килограму пестицида хлорпирифос, те да је наложено да се мандарине униште.

Како је Тањугу речено из Министарства, ово је друга по реду спорна пошиљка мандарина из Хрватске због присуства истог пестицида, с обзиром да је још једна пошиљка, пре ове која је уништена, враћена у Хрватску.

Пестицид хлорпирифос у ЕУ је забрањен од почетка 2020. године, а у Србији од прошле године, осим за шећерну репу, по одлуци Министарства пољопривреде.

Интересантно је то да до сада нисмо имали оваквих објава од стране Министарства пољопривреде, а да се већ неколико пута јавност обавештавала из медија од суседа да су истим или сличним поводом пошиљке враћене или уништене. Да ли се ради о неким нецаринским баријерама или трговинском рату или је неко почео да ради свој посао време ће показати сматрају аналитичари. Свакако боде у очи чињеница да оваквих вести са границе нема често и да сигрно би требало да их буде више имајући у виду количину и врсту робе која се увози.

Најновија вест купина ипак добра

Гранична фитосанитарна инспекција узорковала је смрзнуту купину из Србије намењену за тржиште Словеније и резултати анализа показали су, иако је Систем ЕУ за брзо обавештавање о безбедности хране (РАСФФ) претходно објавио да купина садржи остатке недозвољеног пестицида, да у тој пошиљци нема остатка спорног пестицида Ипродион.
Како је Тањугу речено у Министарству пољопривреде, РАСФФ је 18. октобра објавио нотификацију да је регистровано присуство остатка пестицида Ипродион изнад дозвољене границе у смрзнутој купини из Србије која је била намењена извозу у Словенију.

Гранична фитосанитарна инспекција Србије је по повратку пошиљке узорковала смрзнуту купину и резултати анализа показали су да у спорној пошиљци нема остатака наведеног пестицида.

Пољопривредна инспекција је том приликом извршила узорковање купине и код произвођача забранила стављање у промет и употребу у производњи смрзнуте купине (лота из кога потиче враћена пошиљка), до отклањања сумње у њену безбедност.

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар