Може ли се опстати у сточарству и како у ситуацији када афричка куга десеткује оборе?

Аутор: Gdjakovic
327 посета

Афричка куга свиња последњих месеци десетковала је сточни фонд у Србији. У подручјима где је није
било, знатно је смањен промет свињским месом.  Никола Сакић, ветеринарски техничар из Памбуковице у Тамнави, одабрао је да се бави сточарством као што су његови отаци деда. Сакићи производе млеко, тове, јунад, гаје, свиње и овце.

Никола Сакић, ветеринарски техничар: „Најрадије сам због тога и хтео да завршим ветерину, да бих своју стоку лечио. Јер тако је некако најбоље сад, све остало је другачије. Ветеринари кад долази скупље је, наравно, ово је некако испатљивије и чува се више животиња, ветеринар на пример неће да долазит више пута, да обилази све животиње и све остало“.

Да би имали квалитетну сточну храну, житарице гаје на 50 хектара у плодној Тамнави. Старији Сакићи, поучени искуством од претходних деценија, нису се определили само за једну грану у пољопривреди.

Милета Сакић, сточар из Памбуковице: „Морамо да сваштаримо, нажалост морамо, не можемо се определимо ни за житарице, ни за свиње само, ни за овце, ни за краве, млеко или тов бикова; значи мора да се има свега, па у неком одређеном периоду времена буде цена нечега скупља, нечега лошија и тако да се уклопимо на том разлику кад се у току године изведе, онда дођеш на неку позитивну, да не кажем нулу, можда мало више од тога“.

Младог наследника у домаћинству има и породица Глишић у суседству. Александар са сином Милошем такође обрађује 50 хектара, јер у стајама је 48 грла говеда, млечне краве и бикови у тову. Као и на другим сточарским фармама у убским селима, и Глишићи имају овце и свиње.

 

У Памбуковици, као и у читавом Колубарском округу, није било случајева заражених свиња Афричком кугом, али подручје је проглашено угроженим и сточари се придржавају појачаних контролних мера које је прописала Управа за ветерину.


Александар Глишић, сточар из Памбуковице: „Што тиче здравља свиња, све је то океј, мислим све је то океј, ми само проштујемо та сад правила која су нам дата и кад истекне тај период, као што би требало да истекне у скорије време, да кренемо то да радимо као што је до сад било.


Већина искусних сточара у Тамнави млађе генерације поучава да сваштарење ипак значи сигурност за опстајање пољопривредних газдинстава.

Извор: РТС – репортер Слађана Васиљевић

Srodni tekstovi

Оставите коментар