Млади произвођачи органске лаванде направили робота за помоћника

Аутор: Gdjakovic
512 посета

Млади произвођачи лаванде у финалу ГЕНЕРАТОР ЗЕРО КОНКУРСА: Сотер ровер робот представља алтернативу традиционалне пољопривредне механизације
13. мај 2023. БИЗинфо

Након што су одлучили да постану произвођачи органске лаванде, тим од пет младих пољопривредника приметио је да је последњих година фокус на квантитету, док се истовремено занемарује квалитет обраде и производње. Како и сами кажи у свом раду свакодневно су се сусретали са изазовима коришћења традиционалне механизације, а као кључне проблеме пољопривредника у њиховој бранши видели су кошење на стрмим теренима, учестало прскање и заливање воћарских и виноградарских засада, као и недостатак радне снаге, у свим аспектима пољопривредне производње.

Због тога је овај млади тим заљубљеника у модерне технологије, стручњака из области роботике, дошао до решења за ове проблеме и конструисао Сотер Ровер, који је и овогодишњи финалиста конкурса Генератор Зеро који спроводи ОТП банка.

Шта је Сотер Ровер?
Сотер Ровер је електро-хибридна роботска платформа, на даљинско управљање и са ГПС навигацијом, која већ користи постојеће алате за мотокултиваторе и тракторе категорије I и II.

Забавна је за употребу и безбедна за руковаоце при кошењу, прскању, површинској обради земљишта, чишћењу снега и другим комуналним пословима. У поређењу са тракторима, има између 50 и 70 одсто мању потрошњу горива, што значајно доприноси смањењу емисије угљен-диоксида, а тиме и ефекта стаклене баште, уз ефикаснији радни учинак.

Како овај млади тим објашњава, патентиран иновативни склоп механичких и техничких елемената машину чини компактном и робусном, чак пет до 10 пута лакшом од трактора категорије И и ИИ, што резултује смањењем компресије тла и обезбеђивањем континуираног фертилитета земљишта, као и очувањем његовог биодиверзитета.

Специјалитет из Бабушнице заслужио заштиту географског порекла

Шта се са њим постиже?
Млади пољопривредници и изумитељи ове роботске платформе објашњавају да са могућношћу симултаног рада и до пет умрежених јединица Сотер Ровера, уместо традиционалне пољопривредне опреме, значајно се смањује карбонски отисак пољопривредне производње како по јединици производа, тако и по запосленом оператеру. Коришћење електро-хибридног погона, који има мању потрошњу горива у односу на традиционалне тракторе, доводи до смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, укључујући и угљен-диоксид.

Како функционише?
Финалисти Генератора Зеро кажу да је развојним планом предвиђено коришћење СWАРМ технологије за симултани рад умрежених аутономних јединица, као и употреба различитих врста сензора за он-сите праћење усева, прикупљање података о квалитету земљишта и временским условима. Све наведено допринело би оптимизацији процеса у пољопривредној производњи, омогућавајући прецизно и ефикасно прскање, заливање и ђубрење.

“С обзиром на то да тежимо очувању животне средине кроз дигитализацију и оптимизацију радних процеса у пољопривреди и ландсцапинг, у плану нам је конструкција потпуно електричне платформе, са побољшаним перформансама, која би у значајној мери допринела нашим циљевима. Такође, настојимо да будемо једни од пионира у области производње аутономних возила у Аг-тецх сектору, уз жељу да поред производње самих роботских платформи успемо да едукујемо пољопривреднике о предностима прецизне пољопривреде и модернизације агри-фоод сектора”, објашњава млади тим.

Илустрација: лаванда одлично успева и у Србији/ Фото: Pixabay

Генератор Зеро 2023
ГЕНЕРАТОР ЗЕРО – МОТОР ОДРЖИВЕ БУДУЋНОСТИ

Као и сваке године, тако и ове конкурс Генератор жели да предузетницима и иноваторима омогући да својим иновативним идејама и пројектима допринесу одрживој и дигиталној будућности. Покренут од стране ОТП банке, од 2017. године до сада кроз овај пројекат подржано скоро 100 иновативних оригиналних идеја које су се нашле у финалу.

Поред тога програм је био један од првих који је помогао малој и средњој привреди да у своје пословање уведу дигиталне промене, али и један од оних који су помогли предузетницима да превазиђу кризу проузроковану пандемијом ЦОВИД-19 током 2020. године. Последњи циклус који је спроведен прошле године посвећен је смањењу карбонског отиска, и представља јединствен конкурс те врсте.

Колики је значај Генератор имао за мале привреднике и цео иновациони еко систем сведочи рекордан број пријава који је стигао ове године, а сам пројекат је до сада освојио четири награде.

Извор: https://bizinfo.rs/mladi-proizvodjaci-lavande-u-finalu-generator-zero-konkursa-soter-rover-robot-predstavlja-alternativu-tradicionalne-poljoprivredne-mehanizacije/

Srodni tekstovi

Оставите коментар