Министарство пољопривреде запошљава нове кадрове и продужава ИПАРД2 на 2024. годину

Аутор: Gdjakovic
363 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас у Бриселу да је ЕУ подржала њен предлог да се рок за коришћење средстава из ИПАРД 2 пројекта вредан
158,5 милиона евра бесповратне подршке намењене српским пољопривредницима, који истиче 31.

Коначно је исправљен велики проблем за кориснике ИПАРД-а

децембра, продужи на још годину дана. Танасковићева је рекла, након састанка са европским комесаром за пољопривреду Јанушом Војчеховским у Бриселу, да је он позитивно реаговао на тај захтев и изразио спремност да га подржи. „Комесар је подржао предлог за продужетак од још годину дана како бисмо у наредном периоду дали могућност нашим пољопривредним произвођачима да уђу и искористе сва средства из ИПАРД 2 и како бисмо кренули са ИПАРД 3 у септембру“, рекла је Танасковићева .

Рок коришћење средстава из програма ИПАРД 2 истиче 31. децембра 2023. године, а министарка Танасковић је затражила да се рок продужи још годину дана. Танасковићева је оценила да је састанак био добар и да је комесар подржао све оно што је Србија урадила до сада у реализацији ИПАРД2 пројекта. Обрадили смо све захтеве у оквиру буџета који нам је на располагању из тог пројекта, али још нисмо одобрили све, додала је министарка. Пренела је и да је на састанку наглашено да Србија у јуну завршава и предаје програм за ИПАРД 3, тако да би реализација тог дела могла да крене од септембра.

У Србији се од 2023. године реализује ИПАРД 3 2021-2027 програм са ЕУ подршком од чак 288
милиона евра, што је око 65 одсто више у односу на ИПАРД 2 програм.

Танасковићева је додала да је, од 158,5 милиона евра, 125 милиона евра допринос ЕУ. „Од тога смо потрошили 43 милиона евра, ми смо сигурни да до краја године можемо да потрошимо још између 75 и 80 милиона евра, а остало би пребацили на 2024. годину“ објаснила је она.  Уколико не би добили продужетак, средства би остала непотрошена и неискоришћена, што је по њеним речима велика штета за српске пољопривреднике.
„Данас смо презентовали јачање кадровских капацитета, објаснили смо да смо од Владе Србије
добили сагласност за запошљавање још 40 људи и запослили 30 људи у претходном периоду, што је био
услов из ЕУ из акционог плана“ рекла је Танасковићева.

Додала је да је да ЕУ инсистира да министарство запосли руководећи, управљачки кадар ИПАРД-а на
пет година, као и да су већ од седам помоћника директора, поставили два у последњих месец дана, а да ће у наредних месец дана бити постављено још четири. „Њима је кадровски капацитет изузетно битан и то што смо се укључили на високом нивоу, што се одржавају радне групе које водим лично ја на сваке две недеље“ закључила је Танасковићева. Рекла је да је током састанка са комесаром Војчеховским објаснила како ће преговорима за гарантну шему подржати пољопривреднике да могу више да користе ИПАРД, јер имају проблем са гаранцијама које не могу да добију у комерцијалним банкама.

Промењен је правилник за сертификацију органске производње и производа заштићеног гео порекла

Од укупно 307 пројеката, колико је предато за ИПАРД 2 програм, министарка Танасковић је у фебруару рекла Тањугу да је обрађено 157, од чега је 69 пројеката одобрено, а 44 на контроли, док је око 40 пројеката одбијено, пошто нису имали задовољавајуће папире.

ИПАРД фонд је предприступни програм Европске уније који реализује ИПАРД агенција, односно

Управа за аграрна плаћања, организациона јединица Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извор: РТВ

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар