Лозничани љути због цене јаја, ко да плати 1.000 динара за 30 комада

Аутор: draganadpetrovic
313 посета

У последњем периоду, цена јаја на пијацама у Србији је варирала у зависности од продајног места, географске локације, али и њихове величине. Према подацима са терена, али и из билтена Система тржишних информација пољопривреде Србије, цена јаја креће се од 11 до 35 динара по комаду, чија цена је највиша у Лозници. Што значи да је цена за картон од 30 комада чак 1.050 динара!

Ова ценовна динамика делимично је резултат сезонских фактора, али и глобалних економских кретања, попут цена хране за животиње и трошкова транспорта.

Тако су јаја величине Л у Крагујевцу и Врању коштала од 18 динара по комаду, до 24 и 25 динара у Београду и Шапцу, а чак 30 динара у Лозници.

Најјефтиније јаје С величине могло је да се нађе у Смедереву, по цени од 11 динара, исто јаје у Чачку било је приступачно за 15, а у Пожаревцу за 19 динара по јајету, док је у Београду цена истог 20 динара. Водећу цену за ову врсту и величину јаја имали су у Шапцу, чији је износ досезао чак 35 динара за комад.

Илустрација: Ни на београдским пијацама нису толико скупа јаја

На пијацама широм земље могла су да се нађу и јаја величине XЛ, која су у Лозници износила 35 динара по комаду, али су се на неким пијацама продавала и јефтиније, односно за 19 динара у Крагујевцу, 20 у Нишу, у Зајечару за три динара више, а у Београду на Скадарлији за 25 динара по комаду.

У београдским супермаркетима, цене јаја С величине крећу се по комаду од 20 динара, јаја М величине су од 18 до 22,5, док су јаја величине Л од 20 до 25, а XЛ по цени од 27 и 28 динара по јајету.

Питали смо и потрошаче да ли су задовољни тренутном ценом јаја на тржишту, а одговор једне Весне је гласио:

– Ко ће да им плати толико, ако знају да на другом месту има много јефтиније? На пијацама смо навикли да су цене приступачније, у односу на продавнице, али ни то више није тако, очигледно, постали су и они алави. Ко има услове, више му се исплати да гаји коке носиље, него да плаћа јаје 35 динара, то је ван сваке памети – закључила је она.

У сваком случају, без обзира на место куповине, потрошачи треба да буду информисани о ценама, пореклу и квалитету јаја које купују, како би донели најбољу одлуку, у складу са могућностима и преференцијама, приликом саме куповине.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4321020/cena-ovog-proizvoda-u-loznici-prevrsila-meru-pakovanje-od-30-komada-kosta-i-do-1050-dinara-ko-ce-da-im-plati-toliko

Srodni tekstovi

2 коментари

Јаја све скупља широм света, огласио се и Путин | Удружење новинара за пољопривреду 23. децембар 2023. - 18:25

[…] Лозничани љути због цене јаја, ко да плати 1.000 динара за… […]

Одговори
Mićko 25. децембар 2023. - 21:28

Svi se pogospodili ili postali velike račundžije pa im skupo i velike obaveze oko držanja kokoški a ovamo im skupa jaja.

Одговори

Оставите коментар