ЛЕКОВИТИ НАПИТАК КОЈИ ЈЕ ПРЕПОРУЧИВАО И ХИПОКРАТ

Аутор: Gdjakovic
284 посета

Јабуково сирће користи се за лечење људи већ 10.000 година. Старогрчки лекар Хипократ који се сматра за оца медицине називао је јабуково сирће лековитим напитком и користио га је за превенцију и лечење одређених болести. Легенда каже да су стари Римљани користили јабуково сирће како би прочистили воду за пиће или га једноставно пили помешано са водом за окрепљивање организма.

Осим у лековите сврхе јабуково сирће користи се у козметици за улепшавање а сјајно је природно и јефтино средство за чишћење куће. Једном речју, готово да не постоји област у којој се не може употребити.

На жалост, јабуково сирће је деценијама било занемарено и готово протерано из наших домова, али се у последње време све више користи и прича управо о лековитим својством овог напитка.

Како настаје?

Јабука је једна од најздравијих намирница и још у предхришћанско време приписивала су јој се лековита и магијска својства. Ова воћка је изузетно поштована у нашем народу. Опевана је у народним песмама, носи се као дар за оздрављење болеснику, а верује да свако ко једе барем једну јабуку дневно нема шта да тражи код лекара. Најбоље је јести свежу јабуку јер осим витамина и минерала садржи антиоксидансе, делује превентивно код упала и против вируса и бактерија. Свежа јабука има одређен рок трајања након чега трули и пропада.

Од овог воћа прави и изузетно здраво јабуково сирће које у потпуности задржава основне вредности свеже јабуке уз могућност додатних начина њене примене у свакодневном животу и лечењу бројних болести. Јабуково сирће настаје процесом ферментације која има две фазе. У првој фази шећер из јабуке се претвара у алкохол, а у другој даљом ферментацијом из алкохола се добија сирће. Наиме, током процеса ферментације природни шећери из јабука разлажу се уз помоћ бактерија и квасца. У питању је потпуно природан производ а верује се да је јабуково сирће најздравије у односу на остале врсте, односно алкохолно и винско сирће. Приликом производње и паковања најчешће се не филтрира и не пастеризује па кад се флаша отвори временом оксидише и добија тамну боју, док се на дну флаше формира талог што је нормално и нема утицаја на квалитет сирћета.Јабуково сирће садржи важне минерале за раст, обнављање и одржавање организма: калијум, натријум, магнезијум, калцијум, јод, фосфор, гвожђе, флуор. Богато је витаминима Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета-каротеном, биофлавоноидима, пектином, биљним влакнима, органским киселинама, етеричним уљима, фруктозом, глукозом…  Једном речју, јабуково сирће утиче на укупан баланс у нашем организму који је неопходан предуслов за правилан метаболизам и добро здравље.

Утицај на здравље и примена

Када су у питању лековита својства јабуковог сирћета списак његових благотворних дејстава на људски организам је подугачак па се сматра за природни еликсир у очувању здравља. Јабуково сирће је доказано помоћно средство за чишћење крвним судова чиме побољшава рад кардио-васкураног система и делује превентивно на срчана оболења и мождани удар. Регулише висок крвни притисак, повишен лош холестерол и триглицериде, стабилизује ниво шећера у крви, чисти организам од токсина, регулише пробаву, помаже код варења, чисти јетру, позитивно утиче код свих врста упала у организму, јача имунитет… Приликом спољне употребе у виду облога помаже у снижавању температуре, отклања умор, помаже код анемије и несанице, засушује акне и чисти кожу, умањује свраб, лечи перут и благотворно утиче на квалитет косе.

Јабуково сирће природни еликсир и чувар здравље

Јабуково сирће се показало и као одлично помоћно средство код правилног и здравог мршављења. Међутим, како објашњава др Предраг Ненадић један од највећих познавалаца јабуковог сирћета код нас, не постоји чаробна формула за брзо мршављење, па ни јабуково сирће не може да помогне много без редукције исхране.  Како је он објаснио у својој књизи „Јабуково сирће, чувар вашег здравља“ приликом мршављења тело треба усмерити у правцу трошења масних наслага.

– Е, ту вам јабуково сирће може много помоћи, више него што можете и да замислите! Јабуково сирће ће бити катализатор свих промена унутар телесне хемије и масних ћелија које могу донети промене у метаболизму масноћа, а ваше тело ће ослободити непотребног баласта – тврди доктор Ненадић.

Јабуково сирће је најбоље конзумирати ујутру на празан стомак пре кафе и то две кашике разблажене у чаши води. Уколико вам ово не прија желуцу и ствара проблеме др Ненадић предлаже да додате једну кашичицу меда или да воду замените природним соком од цеђене јабуке. Јабуково сирће не треба пити пре спавања јер може да иритира желудац или уколико имате хеликобактерију може да вам погорша стање. Ако нисте сигурни да ли можете да пијете јабуково сирће или не, најбоље је да се посаветујете са својим лекаром.

Аутор: Драгана Петровић

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар