Пре 100 година Пиротски качкаваљ редовно се служио на трпези Беле куће, а у периоду између два светска рата био је један од главних извозних производа Пирота и околине. Израда овог поноса српске млекарске производње уврштен је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије а сам Пиротски качкаваљ већ 10 година носи ознаку производа са заштићеним географским пореклом. Рецепт за израду овог качкаваља стар је више од 200 година а Саша Петровић, власник млекаре „Пироћанац“ и бренда „Пироћанци сиреви без компромиса“ решен је да овом качкаваљу врати некадашњу славу и заслужено место најпре на домаћој, а потом и на светској трпези.
Тајна је у свежем тек помузеном млеку
Саша Петровић о Пиротском качкаваљу зна готово све, што из личног искуства, што као вишегодишњи предавач у Млекарској школи.
– Производњу Пиротског качкаваља по традиционалном рецепту започели смо пре две године, а прве количине смо пласирали на тржиште пре годину дана. Разлог за то је што Пиротски качкаваљ мора да одлежи да би добио онај јединствени шмек, арому и укус. Жеља нам је да га вратимо на место које заслужује најпре на домаћим трпезама а потом и у иностранству – рекао је Петровић за емисију „Знање-имање“
Како је испричао, има вишедеценијско искуство у производњи ове врсте сира.