Како су Лукићи изградили фарму од 40.000 пилића

Аутор: Gdjakovic
188 посета

Пре седам година, Томислав Лукић и његова супруга су донели храбру одлуку – купили су фарму пилића у Уровцима код Обреновца на лицитацији. Објекат је био у лошем стању, али су уз велики труд, инвестиције и стручну помоћ успели да га обнове и доведу до озбиљне производње.

– Требало нам је годину дана да све доведемо у ред. Било је неопходно да добијемо све дозволе и створимо услове за рад. Почели смо са 9.500 пилића у једној хали, а сада смо достигли капацитет од 40.000 – каже Томислав.

Сарадња са холандском компанијом

Фарма „Пилићи Лукић“ ради у сарадњи са холандском компанијом „Дехеус“, једним од водећих светских произвођача сточне хране.

– Као кооперанти, од њих добијамо пилиће и храну, а сав узгојени бројлер иде назад у њихов систем. Јако смо задовољни оваквом сарадњом јер добијамо квалитетну храну, стручну подршку и сигурно тржиште – истиче Лукић.

Циљ им је да произведу најбољи квалитет меса, а то постижу пажљивом негом и строгом контролом услова у којима се пилићи узгајају.

Строги стандарди и природни приступ

Живина на фарми пролази кроз посебан режим неге и исхране, без употребе непотребних антибиотика.

– Пилићи су осетљиви у првим данима, зато је хигијена на највишем нивоу. У хале улазимо само у специјалним оделима, а прве три недеље се спроводе стриктне мере заштите како би се очувао њихов имунитет – објашњава власник.

Поред тога, Лукић је развио и сопствени систем природне заштите.

– Протекле три године проучавао сам природне формуле и направио мешавину чајева који служе као природни антибиотици. Ово значајно побољшава квалитет меса, јер пилићи добијају потпуно природан начин заштите – каже он.

Још један важан фактор у узгоју је квалитет воде. Лукић је 2018. године изградио пробну фабрику за пречишћавање воде.

– Воду црпимо са 20 метара дубине, пролази кроз реверзну осмозу и добијамо бактериолошки чисту, деминерализовану воду са идеалним pH од 6,5. Ово директно утиче на здравље пилића и самим тим на квалитет меса – објашњава он.

Од породичне трпезе до тржишта

Један од најбољих показатеља квалитета је чињеница да Лукићи сами једу месо које производе.

– Оно што ми узгајамо, једемо и ми и наша деца. Знамо тачно како се пилићи хране и у каквим условима расту – истиче Томислав.

Њихова пилетина се тренутно пласира на домаће тржиште, али је у прошлости део производње извожен у Црну Гору преко сарадње са компанијом „Виндија“.

– Још увек немамо могућност за већи извоз, али ако се стекну бољи услови, свакако бисмо волели да проширимо посао – додаје он.

Препреке и изазови у производњи

Иако су задовољни постигнутим, Лукићи истичу да живинарство у Србији има озбиљне изазове.

– Велики проблем су трошкови енергената, посебно у летњим месецима. Ако би се акцизе на гас укинуле или бар смањиле, било би нам много лакше. Такође, неопходне су субвенције за хлађење објеката током тропских дана – поручује он.

Лукићи сматрају да је неопходно више подршке од државе како би живинарство у Србији напредовало.

– Имамо знање, искуство и жељу за радом. Ако добијемо мало подршке, ова грана пољопривреде би могла значајно да се развије – закључује Томислав.

Њихова прича је доказ да је уз посвећеност и иновације могуће изградити успешан и одржив бизнис, чак и у изазовним условима.

Изввор: ХЕПИ ТВ, Боља земља

Srodni tekstovi