Како се уз чашу доброг вина уживало и у кулинарском благу Отвореног Балкана

Аутор: draganadpetrovic
313 посета

Чувени словеначки кувар који има Мишелинову звездицу Томаж Кавчич одржао на сајму вина “Винска визија Отвореног Балкана” у Београду врло посећен мастер клас у оквиру пратеће манифестације “Кулинарско благо Отвореног Балкана”. Кавчич је власник познатог ресторана
“Гостилна при Лојзету” који се налази у замку Земоно у Випавској долини, припада четвртој генерацији угоститеља у својој породици, али је и почасни конзул Србије у Словенији.
На мастер класу “Традиција и иновативност” представио je три јела заснована на трационалној кухини Випавске долине, од којих су два служена на свечаној вечери коју је председник Србије Александар Вучић приредио у четвртак за премијере Северне Македоније, Албаније и Црне Горе
Дмитра Ковацевског, Едија Раму и Дритана Абазовића и друге званице након отварања „Вионске верзије Отвореног Балкана“.
Прво је било јело од лосос пастрмке из випавске долине,мариниране благо димљеном соли и шећером, сервирана са икром од пастрмке и уз прилог од сезонског поврћа. Друго јело је гушчија џигерица скувана са маслацом и гратиниран сосом од малина, боровница и брескве, украшено латицама јестивог цвећа. Кавчич је нагласио да је то јело посвећено женамa, мада је дозволио да могу да га једу и мушкарци. Уз овај деликатес међународне кухиње сервирао је фртаљу,врсту хлеба карактеристичну за Випаву која се меси са травама из тог краја. Треће јело билоје јагњетина кувана на випавски традиционалан начин у сопственом сосу. Сервирао је уз плави патлиџан, печену паприку, аквар млади сир и чипку направљену од плавог кромпира. Кавчич инсистира на томе да је он угоститељ који ради из љубави и због гостију.
“Звездама нема места у кухињи и угоститељству. Ми нисмо звезде, ми смо угоститељи. Ја нисам уметник, ја за себе више волим да мислим да сам занатлија који је послат на овај свет да да неке емоције људима”, поручио је Кавчич великом броју младих који су присуствовали његовом мастер класу.
Истакао је да, по угледу на његову баку, а затиим и мајку, своје госте дочекује увек са свеже печеним хлебом и реном.
„Угоститељство је све, од добар дан до довиђења, а много пута човек у ресторан уђе као гост, а изађе као пријатељ“, објаснио је филозофију свог рада и начина живота Кавчић. Због тога он инсистира да у кулинарству у угоститељству мора да постоји константност квалитета, јер људи имају одређена очкивања од угоститеља која не смеју да буду изневерена.

Илустрација: Уз вино и лепе девојке

Кавчич је уделио комплименте организаторима „Винске верзије Отвореног Балкана“ рекавши да је био не некилико винских и на небројено много кулинарских сајмова,али да још нигде није доживео тако добру организацију и много детаља који су суштиснки важни за учеснике. „Сада ће сви у
свету имати проблем како да направе сајам са душом, одлично организован, а пун важних детаља који га чине другачијим“,рекао је Кавчич. Он је био пун хвале за београдске ресторане
чији је чест гост али је саветовао да се у њиховим кухињама више поштује традиција и домаће намирнице. „Имате најбоље намирнице на свету, то немојте заборавити“, рекао је Кавчич и додао како су београдски угоститељи најбољи на свету и посаветовао да ту ништа не мењамо. Он је оценио да је идеја Орвореног Балкана веома добра и објаснио да увек подржава уклањање граница и отворени ум. Навео је да је раније, док је живео у Југославији често прелазио најпре југословенскоиталијанску границу, а након тога словеначки-италијанску и да му је лакнуло када је та граница нестала. „Кад су пале те границе, тек тада се видело колико је то без везе колико
је штетно и колико можемо бити успешнији без граница.Поштујмо правила,али зашто границе, зашто бирократија,Отворени ум је увек најбољ. Заједно смо снажнији, тако да је идеја Отвореног Балкана, по мени, једна од најбиљих у последњих не знам колико година и ја га јако подржавам“,
нагласио је Кавчич. Објаснио је да он највише поштује своју Випавску долину, али да не може да се затвори у њу, већ жели да буде отворен према свима.

Илустрација: Потписан уговор о извозу српских вина у Кину вредан 800.000 евра

На сајму вина је потписан УГОВОР између кинеске компаније Нингбо и винарија Мрђанин и Ђурђић о извозу 110.000 боца српских вина у Кину, у вредности од 800.000 евра. Документ је потписан у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића и амбасадорке Кине Чен Бо. Своја вина у Кину ће имати прилику да пласирају две винарије из Сремских Карловаца – Ђурђић која је једина винарија тзв. Тосканског типа на том подручју, као и винарија Мрђанин која се већ
четири генерације бави виноградарством и винарством на обронцима Фрушке Горе. Дражен Ђурић из винарије Ђурић рекао је Тањугу после потписивања да су потписали уговор увредности нешто мањој од 500.000 евра и да ће се реализовати у наредних годину до годину и по.
„Наше вино већ иде за Кину и већ сарађујемо са овом кинеском компанијом већ две године. Овај уговор је нешто вреднији тако да у наредних пар месеци ће кренути прве количине нашег вина по овом уговору“, рекао је он. Ђурић каже да ће отићи специјално ароматизовано вино бернет,слатко вино по коме су Сремски Карловцима. То је вино које је интересантно за кинеско тржиште пошто има доста алкохола 17 одсто, рекао је Ђурић и додао да Кинези воле робусна вина са великом количином алкохола. Представник кинеске компаније Гуо Цхао је рекао да Србија има веома добра вина и да је добро што их сада промовише и у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Каже да увозе и српско вино и да је данас склопљен уговор вредан 800.000 евра. Желимо да сарађујемо
и са још више српских винарија и увозимо вино из Србије,као и вино из Северне Македоније и Албаније, додао је он.
Истиче да Кинези веома воле вранац, али и друга вина, као и да им се највише свиђају српска вина из нашег региона. Како каже, Кинези 80 одсто воле црно вино, а остали бело и розе.

Илустрација: Највећа уговорена количина за извоз српског вина на кинеско тржиште

Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић каже за Тањуг да је овај уговор веома важан јер је склопљен на сајму вина ОБ и да је поједначно ово до сада највећа уговорена количина за извоз на кинеско тржиште.
„Веома нам је драго да је ова манифестација почела тако што смо направили један добар посао, истакао је Ђаковић и додао да ће наше две винарије извозити по том уговору у Кину.
Каже да је представник кинеске компаније Гуо дошао раније у Србију да би увозио кинеску робу у Србију, а да је постао извозник српске робе у Кину. „Све се може када имате добру логистику и добро организован посао. Амбасадорка Чен Бо је заслужна за ово. Посвећена је сарадњи Србије и Кине и рекла ми је да има доста заинтересованих инвеститора из Кине за улагање у Србију и српски аграр“, рекао је он.
Ђаковић је изразио очекивање да ће на сајму вина ОБ бити још потписаних уговора и инвестиционих договора.Компанија Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd “ има продавнице у 50 градова широм Кине за продају познатих и квалитетних производа из Србије, као и из других држава региона. Та кинеска компанија покренула је и платформе за е-трговину Српска продавница што је довело до значајног
повећања продаје српских производа у Кини. Планирају и да почетком новембра 2022. године у Србији промовишу потпуно нову платформу која ће објединити продају српске винске индустрије на кинеском тржишту.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: ФОТО: Марко Мисељић

На сајму ОБ уговорен извоз српских вина у Кину

Srodni tekstovi

Оставите коментар