Како оживети планинска села

Аутор: draganadpetrovic
411 посета

Оливера и Далибор Савић из околине Владичиног Хана, заједнички живот почели су пре девет година у планинском селу Млачишту, удаљеном двадесетак километара од Црне Траве. За кратко време створили су много, добили двоје деце и оживели село.
Просули се пашњаци и ливаде по обронцима Чемерника омеђени изворима и брезама. На простору од десетак хектара на 1.400 метара надморске висине, царује мангулица.
„Мангулица јесте моравска свиња, али се показала у планинским пределима изузетно, због своје заштите, густине длаке“, прича Далибор Савић, власник фарме из Млачишта.

Илустрација: Само млади могу да оживе село

Имање се увећава, стадо умножава. Уз 240 мангулица, на паши по непрегледном пространству 18 крава буша. Гаје Савићи кукуруз и јечам, производе и ћумур. Све стечено за мање од десет година.

„У Млачишту имамо преко 68 хектара укупно земљиште на пољопривредном газдинству, од тога 20-30 хектара сопственог земљишта, а ресто закуп од државе на 30 година. Врло лепо може да се живи не само у Млачишту, већ у Црној Трави ко хоће да ради“, тврди Далибор Савић.

Они хоће, а имају и за кога. Осмогодишњи Александар прво је дете у Млачишту после 40 година. Воли школу, али и село.

„Овде је некако све лепо, све је некако планинско“, каже Александар Савић.

Издашне су овде ливаде, грмови, шуме. Дарове природе Оливера пакује у тегле и флаше. На нешто више од хектар земље, узгаја поврће.

„Као што видите све роди кад се ради, иначе без рада нема ништа“, прича Оливера Савић.

А кренули су ни из чега, у поклоњеној старој кући без струје, у планинском селу за које их корени не везују. Имали су јаку вољу да овде опстану и да им крене набоље. У дом Савића пре три године стигла је и Ана.

Једина су породица са малом децом у десетак околних села. Уз разумевање општине Црна Трава и подршку државе, идеје навиру. После проширења објекта за мангулице, размишљају и о етно-селу.

„Слога, рад, разумевање, све то чини, ево, да опстанемо овде на овој планини и идемо даље“, испричала је Оливера Савић.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/5081214/savic-olivera-dalibor-oziveli-selo-mlaciste.html

Srodni tekstovi

1 коментар

Vasa 9. јануар 2023. - 19:51

Ne mogu da zaustave propadanje ravnicarskih sela a da ozivite planinska sela. Kasnite

Одговори

Оставите коментар