Интервју: Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде

Аутор: Gdjakovic
572 посета

Наша држава је у прошлој години показала да реагује брзо и ефикасно и доноси праве мере у кризном тренутку, па тако код нас није било несташица нити основних животних намирница нити било којих других. Веома помно пратимо ситуацију и у наредном периоду ћемо у случају да буде потребно реаговати што је брже могуће и у складу с околностима. Ово поручује Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, у интервјуу за Ало!, а на питање да ли ћемо имати довољно хране у 2023. години с обзиром на хаос у ком се цео свет тренутно налази.

– Пољопривредни произвођачи су током прошле године добили додатни регрес за гориво за обављање пољопривредних радова као меру подршке у тренутној ситуацији. Регрес износи 1.000 динара по хектару, па је с претходно исплаћеним основним подстицајем за биљну производњу од 6.000 динара по хектару и регресом за гориво од 2.000 динара по хектару, укупно давање износило 9.000 динара по хектару плаћених у 2022. години. Поред ове мере држава је додатно обезбедила 26.000 тона меркантилног кукуруза, који ће бити подељен током следеће недеље. Такође, реакција државе је била на тренутну нестабилност на тржишту млека те је у првом и другом кварталу износ премије за млеко подигнут са 10 на 15 динара. Као што знате била је донета и ванредна мера произвођачима сунцокрета и шећерне репе за род 2023. Тако се одговорна држава понаша у нестабилним тренуцима.

-Веома сам задовољна одзивом пољопривредника – за првих 10 дана више од 22.000 произвођача преузело је параметре за свој еИД број. Позивам и остале пољопривреднике који то нису урадили да оду до поште или најближе пољопривредне саветодавне и стручне службе и заврше тај први корак за приступ платформи еАграр. Пољопривредници којима су потребне информације или појашњења, помоћ могу у сваком тренутку да потраже у најближем ПССС-у. Наши службеници у ПССС-овима на 34 локације широм Србије обучени су да пољопривредним произвођачима пруже сву неопходну помоћ и подршку у процесу регистрације. Напомињем да они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне треба да у МУП-у изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе.

Како инспирисати младе да се баве пољопривредом?

– Младе смо управо препознали као кључни фактор за даљи опстанак и развој српског аграра. Они су, поред жена, категорија којој се посвећује посебна пажња и у оквиру националних мера и ИПАРД програма. Тако, на пример, млади произвођачи могу да користе субвенционисане кредите уз свега 1% камате, и у просеку трећина кредита буде исплаћена управо њима. Они такође имају и предност приликом бодовања и рангирања за добијање подстицаја из националног буџета, као и приликом конкурисања за ИПАРД програм. У оквиру ИПАРД II програма млади су могли да рачунају на пет одсто виши подстицај у односу на остале категорије (65% укупних прихватљивих трошкова инвестиције) у оквиру мере 1, која је намењена инвестицијама у изградњу и опремање објеката и набавку пољопривредних машина и механизације за примарну пољопривредну производњу. У наредном ИПАРД III програмском циклусу млади ће моћи да рачунају на још већу подршку, која ће износити чак 70 одсто од укупних трошкова, а биће проширена и на меру 7, која је намењена руралном туризму. Младима су на располагању и средства у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије који Министарство пољопривреде и Влада Србије спроводе у сарадњи са Светском банком.

Имали сте сусрете и с колегама из региона, колико иницијатива Отворени Балкан може да помогне нашим пољопривредницима?

– Циљ Отвореног Балкана, који је иницијатива Србије, Албаније и Северне Македоније, јесте стварање регионалног економског простора на западном Балкану, с мерама видљивим људима и компанијама, које воде ка одрживом развоју привреда. Слободан проток хране је један од кључних резултата ове иницијативе. Ова иницијатива за грађане региона значи још већу сигурност у исправност производа које користе, а с друге стране, за привреду убрзање процеса размена производа и смањење трошкова и губитака који сада настају услед дугог чекања на граничним прелазима. Када је у питању промет пољопривредно-прехрамбених производа између земаља потписница иницијативе „Опен Балкан“, он се обавља несметано, без застоја и потешкоћа. Србија остварује знатне суфиците у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа и с Албанијом и са Северном Македонијом и обим размене расте у континуитету. До сада су потписана и у реализацији су два споразума која се тичу МПШВ: Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на западном Балкану и Споразум о механизмима прехрамбене сигурности, чија је сврха да омогући несметано снабдевање основним прехрамбеним производима унутар Отвореног балканског региона.

Како изгледа један ваш радни дан, да ли сте више у канцеларији или на терену?

– Било да сам на терену или у канцеларији, сваки мој дан је посвећен пољопривредницима – разговору с њима, слушању њихових захтева и проблема, разматрању могућих решења и предлога за мере помоћи. За мене је сваки дан радни, било да је викенд или радна недеља. Самим преузимањем ове функције спремна сам на то.

Бројни сусрети са страним амбасадорима и представницима међународних организација 

Три месеца сте на челу овог ресора, које пројекте сте започели?

-Најважнија је исплата свих мера спроведених у 2022. години, као и рад на увођењу еАграр система, који ће с радом почети на пролеће ове године, а уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Како су вас прихватиле колеге које имају дужи стаж у влади, да ли се с неким и приватно дружите?

– Са свим колегама у Влади Србије имам одличну сарадњу, мислим да смо врло ефикасан тим, с председником и премијерком на челу. Пријатељима у Влади сматрам Синишу Малог и Ирену Вујовић, с којима сам и радила у претходном периоду, од којих сам учила и чији савети су ми драгоцени.

Председник Вучић вас је похвалио, рекао је да сте вредни, како то коментаришете?

– Хвала председнику Вучићу на подршци, то увек значи, ја сам на ову позицију дошла да радим и оправдам дато поверење. Свака таква похвала ми даје потврду да сам на правом путу и наставићу да улажем сву своју енергију, знање и време у стварање што бољих услова за развој пољопoивреде у нашој држави и што бољи положај пољопривредника.

Водила сам децу да гледају Олују

Присуствовали сте премијери филма „Олуја“, па какав утисак је филм оставио на вас?

– Утисак је такав да сам одмах одвела своју децу у биоскоп да и они погледају филм. Сматрам да сваки грађанин Србије треба да познаје нашу прошлост и битно је да на тај начин негујемо историју сећања.

Чиста десетка за Ану

Како оцењујете сарадњу с премијерком Аном Брнабић?

– Оцењујем с чистом десетком.

Фото: Посета копанији JTI 

Извор: https://www.alo.rs/vesti/politika/719759/intervju-nedelje-jelena-tanaskovic/vest 

Srodni tekstovi

Оставите коментар