Извоз ракије скочио за 30 одсто

Аутор: draganadpetrovic
453 посета

ИЗВОЗ ракије од воћа повећан је за око 30 одсто од јануара до септембра ове године у односу на исти период 2021. и достигао вредност од преко 10 милиона евра.Вредносно, највише ракије извозимо у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД и БиХ.

„Највећи раст вредности извоза у овој години забележен је на тржиште Швајцарске. Поред тога, наши произвођачи освајају и нова тржишта као што су Кипар, Азербејџан, Малта“, кажу у Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.Према подацима Републичког завода за статитстику процена је да ће ове године производња шљиве бити већа за 15 одсто у односу на прошлу годину, тако да ће ово позитивно утицати на даљи раст производње и извоза ракије од воћа, с обзиром да се око 70 одсто шљиве преради у ракију, кажу у Удружењу.

Илустрација: Извор скочио за 30 одсто у односу на исти период прошле године

Квалитет нашег националног пића – ракија од воћа, препознат је у свету, што показује константан раст извоза из године у годину, као и награде које освајају наши произвођачи на међународним такмичењима.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, прошле године произведено је око 26,1 милион литара ракије. Процена је да са количином ракије за сопствене потребе у домаћинствима, укупна количина произведене ракије износи око 50 милиона литара.

Држава је и ове године определила подстицајна средства за изградњу објеката и набавку опреме, уређаја и машина за произвођаче јаких алкохолних пића, који се исплаћују у максималном износу од 60 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиција, а за произвођаче који имају регистровану географску ознаку – 70 одсто.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/preduzetnik/1177848/izvoz-srpske-rakije-veci-trecinu-domaca-ljuta-osvojila-svajcarsku

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар