Како је данас објавио РАСФФ европски систем за брзо узбуњивање и обавештавање о храни, Швајцарска је одлучила да са свог тржишта повуче бело и жуто кукурузно брашно пореклом из Србије због недозвољене количине микотоксина фумонизим.
Дозвољена количина фумонизима је 1000 микрограма по килограму, док је у узорку из Србије узетом 12. марта ове године откривено 38 одсто више у белом брашну, тј. 58 одсто више у жутом кукурузном брашну.
РАСФФ је ризик коришћења овог брашна прогласио „потенцијално озбиљним“ и зато се и швајцарска одлучила да повуче производ.
Шта је фумонизин?
Фумонизим је микотоксин које синтетишу плесни Фусариум. Најчешће се налазе на кукурузу и производима од кукуруза, јечма, пшенице… У великим количинама ови токсини могу да изазову низ озбиљних здравствених поремећаја и боли (дефекти неуралних туба, рак једњака, акутну микотоксикозу…)
Извор: МОНДО