Извезли у Швајцарску брашно са токсинима!

Аутор: Gdjakovic
45 посета

Како је данас објавио РАСФФ европски систем за брзо узбуњивање и обавештавање о храни, Швајцарска је одлучила да са свог тржишта повуче бело и жуто кукурузно брашно пореклом из Србије због недозвољене количине микотоксина фумонизим.

Дозвољена количина фумонизима је 1000 микрограма по килограму, док је у узорку из Србије узетом 12. марта ове године откривено 38 одсто више у белом брашну, тј. 58 одсто више у жутом кукурузном брашну.

РАСФФ је ризик коришћења овог брашна прогласио „потенцијално озбиљним“ и зато се и швајцарска одлучила да повуче производ.

Шта је фумонизин?

Фумонизим је микотоксин које синтетишу плесни Фусариум. Најчешће се налазе на кукурузу и производима од кукуруза, јечма, пшенице… У великим количинама ови токсини могу да изазову низ озбиљних здравствених поремећаја и боли (дефекти неуралних туба, рак једњака, акутну микотоксикозу…)

Извор: МОНДО

Srodni tekstovi

Оставите коментар