ИДЕЈА ЗА БИЗНИС – УЗГОЈ ТРАВЕ У БУСЕНУ

Аутор: Gdjakovic
525 посета

Овај бизнис је процветао  шездесетих година прошлог века у Великој Британији, Француској, Немачкој и Холандији, а нешто касније и у Италији.

Цена траве у ролнама с поставком креће се око 7,5 евра по квадратном метру.

Енглески травњак је прва асоцијација за лепо сређену и подшишану травнату површину. Када су једном приликом упитали Британце да открију тајну својих травњака они су то сликовито објаснили: „Посејете траву, заливате, косите, па опет заливате, косите и тако једно 100 година док не добијете енглески травњак“. Шалу на страну, али није лако имати травњак попут тепиха пре свега због састава земљишта и климатских услова. Тада се прибегава пресађивању бусена, односно постављању тепих траве.

Покушаји пресађивања траве сежу дубоко у историју. Пионири ове технологије били су Арапи, Грци и Римљани који због топле климе никако нису могли да имају травњаке какве су замислили. Први писани траг о пресађивању травнате површине с једног на друго место датира из 17. века у Великој Британији. Како су у својој књизи о баштованству тада описали  Ј. Реа и Ј. Евелин “ бусен траве дебљине од 120 до 150 мм узет је са природних пашњака и засађен у двориште. Крајем 19. века, тачније 1890. В. Ј. Беал, истраживач из Мичигена објавио је прву научну публикацију о пресађивању траве, али су тек 1917. Пипер и Валкеи у својој књизи о голф травњаку објавили прву потпуну технологију и опис узгоја и пресађивања травнате површине. Први расадници за узгој траве отварају се после Другог светског рата. Овај бизнис је процветао  шездесетих година прошлог века у Великој Британији, Француској, Немачкој и Холандији, а нешто касније и у Италији. У поређењу са сетвом, пресађивање бусена траве има велике предности – потпуно, тренутно и подједнако покривање површине. Добра страна је и то што коров ретко може да се пробије кроз густу траву бусена. С друге стране, трошкови постављања оваквог травњака су знатно скупљи у односу на класичну сетву траве у дворишту.

Узгој траве намењене пресађивању обухвата неколико фаза, а овако добијена биљка са бусеном се може постављати током целе године. Ипак, по савету стручњака најбоље је садити и постављати  у пролеће или јесен пре првих мразева како би биљка имала времена да се укорени пре хладног времена. Али, кренимо редом.

Трава се у расадницима најчешће гаји на отвореном пољу. Пожељно је да земљана подлога буде песковита, јер поспешује дренажу и раст траве, те омогућава олакшано и ефикасније уклањање бусена када за то дође време. Површина на којој ће се узгајати трава мора да буде потпуно равна. На припремљено тло се додаје супстрат за узгој обогаћен ситним песком. Сама сетва се врши сејалицом траве, а уколико би да се окушате у овом бизнису, савет је да се пре сетве консултујете са стручњацима који ће вам препоручити најбољу смешу семена у зависности какву травнату подлогу желите да произведете. На тржишту данас постоји широка понуда семена, укључујући и наменску производњу траве за тачно одређену врсту травњака као што су, рецимо, тениски и голф терени. Узгој траве на њиви у просеку траје између 12 и 18 месеци. Током овог периода потребна је посебна нега која најчешће захтева наводњавање, често кошење, ђубрење и одбрана засада од корова и  паразита.

Поред узгоја на отвореном пољу могуће је траву гајити и у специјалним контејнерима где се као подлога користи фино самлевена кора бора уз одговарајућу количину пиљевине чиме се ствара фина дренажна структура повољна за развој корена биљке. Формирање травњака спремног за пресађивање на овај начин се знатно скраћује и траје око 6 месеци. Постоје и вишегодишње сорте траве које се размножавају ризомима и препоручују се за сеновита подручја без много сунчеве светлости.

Трава за пресађивање се најчешће продаје у плочама од око 1 квадрат или у ролнама ширине 40 сантиметара и дужине 2,5 метара. Уколико је потребно затравнити велику површину користе се веће ролне ширине од пола до једног метра, и дужине више од 10 метара. Жетва траве је потпуно механизована и спроводи се посебним косилицама које аутоматски траву подижу на транспортну траку где се слаже и пакује у ролне. Сечиво продире у земљу до тачно одређене дубине прецизне у милиметар како би се трава одвојила од подлоге, а да се при томе не оштети коренов систем самих биљака. Ролне или травнате плоче најчешће се пакују у фолију или мрежице како би се заштитиле приликом транспорта. Важно је провери квалитет бусена од кога зависи успех пресађивања. Овако спакована трава може да се чува и хладњачама између 38 и 48 сати од жетве до постављања.

Пре постављања траве са бусеном неопходно је припремити земљиште које мора бити пођубрено и добро дренирано. Ролне се постављају на земљу помоћу машина за одмотавање или ручно уз проверу да ли бусен добро належе на тло. Травњак формиран постављањем тепих траве се може одмах користити. Током прве недеље од постављања потребно је травњак чешће заливати. Прво кошње се обавља 6 до 10 дана након садње. Цена траве у ролнама с поставком креће се око 7,5 евра по квадратном метру.

Srodni tekstovi

Оставите коментар