Живот на селу из угла гимназијалке, шта им недостаје

Аутор: draganadpetrovic
303 посета

Марија Даруши је матуранткиња Зрењанинске гимназије и врло је активна у друштвеном животу. Са друговима из школе учествује у разним пројектима, похађа различите врсте едукација, волонтира и вредно учи.

Она живи у Елемиру, једном од села на територији Зрењанина, и труди се, како каже, да у томе види само добре стране, мада је неспорно да су њени вршњаци у граду у извесној предности.

– Наша заједница је мала, али то значи да сви познајемо једни друге и увек можемо рачунати на помоћ комшија – прича Марија Даруши.

Ипак, кад размишља о једнаким могућностима са вршњацима у граду, напомиње да се са одређеним неједнакостима сусреће сваког дана.

– Немамо приступ истим образовним ресурсима и културним догађањима као млади људи у граду. Не путујемо до града само због школе, путујемо и да бисмо учествовали у ваннаставним активностима, што је врло често компликовано кад је викенд, а није ни јефтино – наставља Марија.

С друге стране, истиче да у селу постоји заједништво међу вршњацима, јер је у питању мања средина. То је њој јако важно и нешто посебно, што код својих вршњака у граду није приметила.

– Живот у селу је посебно искуство. Иако постоје изазови у вези са једнаким могућностима, ми се трудимо да искористимо предности које нам село пружа. Учимо да ценимо природу, традицију и међусобну подршку. Иако можда нећемо имати исте прилике као млади људи у градовима, развијамо јединствен идентитет и вредности које ће нас водити кроз живот – објашњава наша саговорница.

Младима у Елемиру, каже, помогло би кад би имали неки простор, који није кафић, у ком би се окупљали, нешто заједнички радили, смишљали, или се једноставно дружили.

– Могућности за бављење спортом у селу су велике. Имамо чак и тениски терен, па ко жели, може и тенис да игра – додаје Марија Даруши на списак сеоских предности.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/gimnazijalka-o-zivotu-na-selu-mladi-zele-prostor-da-nije-kafic-24-11-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар