Жетва почиње крајем недеље а цена каква је?

Аутор: Gdjakovic
110 посета

Жетва пшенице ће ове године поранити, а први откоси могу се очекивати 3. или 4. јуна. Јечма ће се жњети још раније, већ наредне семице уколико не буде обилних падавина, речено је јуче на традиционалној манифестацији Дану поља стрних жита, крмног биља и уљане репице уприличеног на Институту за ратарство и повртарство Нови Сад.

И уљана репица је такође поранила, први откоси уљарице могу се очекивати у првој семици наредног месеца.

Ова година неће бити рекордна у погледу приноса већ просечна код ратара који су радили по правила агротехнике, истакнуто је на скупу који је одржан пре више десетина пољопривредника које није омела киша и хладно време да дођу и чују реч стручљака.

Дану поља је приустовала и нова председница управног одбора инситута проф. др Маријана Дукић Мијатовић која је пољопирвредницима пожелела успешну жетву..

Ова година неће бити рекордна у погледу приноса, већ просечна

Руководилац Одељења за стрна жита инситута др Милан Милосављевић казао је да усеви изгледају различито у зависности од тога када су сејани и каква је примењена агротехника.- Ову сезону обележила је брза вегетација. Усеви су класали већ у априлу уместо у мају , 20 дана раније у односу на просечне сезоне. Фебруар и март је био топлији за четри до пет степени у односну на вишегодишњи просек.

Да ли ће и ове године на житу зарадити само комбајнери?

Када се говори о просечном стању пшеница, напоменуо је да жито полако улази у крајњу фазу наливања зрна, губи боји и када се изгуби влага моћи ће се кренути у жетву.

– И јечам је исто већ изгубио боју , жут је и нема фотосинтезу. Киша неће допринети повећању приноса већ само успорити губитак влаге. Али чим се пролепша време, наредне седмице комбајни би могли да уђу у њиве – истакао је др Милосављевић

По речима др Ане Марјановић Јеромела, уљана репица је у завршној фази наливања семена и почиње већ и сазревање.

Сваке године жито се све раније жање

Др Милосављевић указао је на то да протеклих неколико година се скраћује вегетаициони период усева јер сваке године све раније улазе у фазе класања и цветања .- Најранија жетва била је пре нколико година 2018 . године , када су комбајни били у пољима 6 – 7 јуна.Лане је жетва кренула око 20. јуна а ове године неколико дана раније него 2018 године . Реалан термин ове године је 3. 4. јуни ако не буде обилних падавина које могу да за неколико дана одложе жетву.

– Централне гране су промениле боју и очекујемо да ће жетва ове године бити ранија него уобичајено, већ у прој седмици јун – рекла је Јеромела.

– Ово захлађење ће, напоменула је, само делимично успорити сазревање. Суша и топло време пожурили су вегетацају за две до три недеље , цветање је брзо прошло, усеви су нешто нижи и самим тим не можемо ни очекивати рекордан приносе. Али, код произвођача који су радили по правилима агротехнике очекују се задовољавајући и рентабилни приноси.

Лоше вести из Украјине

Кијев – Недавни јаки мразеви у северним и источним деловима Украјине могли би да смање овогодишњу жетву житарица и уљарица, показала је анализа консултантске групе АПК-Информ. Навели су податке научника, чија су мерења показала да је температура ваздуха почетком маја пала на минус два степена Целзијуса, а до минус девет степени Целзијуса у неким областима, преноси Танјуг.

Мразеви су оштетили усеве пшенице, јечма, уљане репице и грашка, а АПК-Информ је нагласио да би између 20 до 30 одсто приноса могло да буде изгубљено. Украјинско Министарство пољопривреде саопштило је за Ројтерс да је прогноза за количину очекиваних приноса за сада непромењена, али да ће потенцијално бити ревидирана у јуну. Из министарства наводе да је прогноза за уљарице и житарице за 2024. годину 74 милиона метричких тона наспрам око 82 милиона тона у 2023. години.

З. Делић
Извор: ДНЕВНИК, ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар