Елегантан цвет али и добар додатни посао

Аутор: Gdjakovic
82 посета

На самом уласку у Крагујевац из правца Тополе,  код Шумског раја,  налази се производња кала породице Проковић – Лазаревић. Док се сунце разлива пластеницима, у њима све се зелени, а стидљиво назиром и беле цветове једног од најлепшег цвећа за које кажу да симболизује елеганцију. Замолили смо нашег домаћина Милоша Проковића да нам каже нешто од свог искуства у производњи кала. Он своју производњу ради са супругом Антонином Лазаревић.

„Ова производња не само да пружа предиван призор за очи, већ је и место где се чуда догађају“, каже Милош док показује на један прелепи цвет беле боје увијен у трубу. „Требало је много рада да се ова лепота развије. Али када видите како цвет отвара своје латице и открива своју пуну лепоту, сваки тренутак труда вреди.“

Иначе, данас се кала гаји широм света, али нека од највећих производних подручја су Холандија, Сједињене Америчке Државе, Јужна Африка и Нови Зеланд. Изгледа да Србија храбро корча стопама Холандије и да се развија у сектору производње цвећа, па отуда све више пластеника где се гаји кала за резан цвет.

Како је све почело код наших домаћина? Посао је иначе започела ташта, објашњава нам Милош, који је тај посао преузео са својом супругом. Данас имају преко 3500 биљака у три пластеника, али је план да се производња шири и даље и на неке друге врсте. За неколико година ова породица изградила је право мало царство кала.

Ова производња не само да пружа предиван призор за очи, већ је и место где се чуда догађају. Од пажљиво одабраних садница односно делова корена кала до прелепих цветова, прође око годину дана. Међутим, за две до три године долази се до максималног броја цветова, а Милош нам се похвалио да су од једне биљке успели да наберу чак 21 цвет.

„Сваки цвет је посебан“, каже Милош док ми показује на један прелепи цвет беле боје увијен у трубу и огромне дужине дршке. „Требало је много рада да се ова лепота развије. Али када видите како цвет отвара своје латице и открива своју пуну лепоту, сваки тренутак труда вреди. Оно што је важно за калу је да дршка буде дуга, цвет увијен и што дужи. На основу тога се цени квалитет првог цвета. Дакле, дршка већа од 1,2 метра и цвет преко центиметара.“

Процес узгоја кала почиње пажљивим одабиром здравих делова постојећих биљака односно ризома. Ризоми су подземни делови стабљике које често расту хоризонтално и производе нове изданке. „Ова метода размножавања укључује пажљиво дељење ризома и пресађивање нових изданака у пластеник. Дељење ризома обично се врши током периода мировања биљке, обично крајем лета. Ова метода омогућава брже размножавање и добијање биљака које су генетски идентичне матичној биљци. Након тога, почиње период пажљиве неге, где се биљкама пружа све што им је потребно како би расле здраво и снажно. Милош нам је открио тајне успешног узгоја кала.

„Кала је биљка која воли калијум и није много захтевна. Радимо прихрану и основно ђубрење са стајњаком. На почетку сезоне треба мало плевити биљке док не постигну густину када издоминирају на површини више немате потребе за плевљењем. Као што не воли хладноћу не воли ни превелике врућине зато треба обезбедити довољно луфтирања али и влажности земљишта. Када су у питању болести треба водити рачуна о труљењу и ако дође до ове појаве благовремено реаговати изолацијом биљака и применом заштитних средстава. Према мом искуству средства која се користе у заштити паприке могу послужити и у заштити кала.“

Милош Проковић

У свету биљака, ретко која може досећи елеганцију и раскош коју кала носи са собом. Са својим шареним цветовима и изражајним листовима, кала је постала омиљени избор како за декорацију домова тако и за разне свечане догађаје. Домаћинства широм света проналазе инспирацију у лепоти овог цвета, користећи га као средишњи део декорација или као додатак за столове и полице. Њени цветови, који се могу наћи у разним бојама, од пастелних нијанси до јарких тонова, уносе свежину и живост у сваки простор. Али кала није само украс за домове. Она је такође омиљени избор за венчања и посебне догађаје. Њени елегантни цветови често се користе као део букета младе или као декорација за церемонијске просторе, додајући додир софистицираности и шарма сваком венчању. Њена употреба није ограничена само на унутрашње просторе. Кала се такође може наћи у баштама, терасама и вртовима, где њена изражајна лепота доприноси лепоти спољног уређења. Са симболичким значењем које носи, кала је постала више од обичне биљке. Она је симбол елеганције, рафинираности и лепоте, који осваја срца и просторе широм света.

Цена цвета кале варира, тренутно је 45 динара, али у зимском и пролећном периоду када није сезона бива два до три пута скупљи. „Ми дневно са наших биљака уберемо око 600 цветова и све продамо истог дана“, објашњава Милош Проковић за Агробизнис магазин. „Имамо доставу на кућне адресе за наше пратиоце на Инстаграму, такође дистрибуирамо и великим клијентима широм Крагјевца али и централне Србије.“

Srodni tekstovi

Оставите коментар