Држава решава дуг за пољопривреду вредан 15 милијарди динара

Аутор: Gdjakovic
408 посета

Што се тиче исплате субвенција, Јелена Танасковић појашњава да правно-формално држава нема обавезу за 2022. годину, јер како је нагласила не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење а да није добио новац.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић с Јеленом Танасковић

„Пуно се манипулисало претходних дана да сам ја обећала да ће свима бити исплаћено. Ја сам рекла да ће сва средства бити потрошена у 2022. години, 99,84 посто буџета је искоришћено, односно 99,8 посто је исплаћено субвенција. То значи да су све субвенције исплаћене средствима која су била у 2022. години“, прецизирала је Танасковићева.

Потврђује да постоје пољопривредници који су аплицирали за субвенције коју су биле прошле године објављене и спроведене, а нису добили средства.

То је, каже око 15 милијарди динара, од којих је за директна плаћања дуг око шест милијарди динара. То је 15 посто захтева који нису исплаћени и ти произвођачи нису ни добили решења.  Средства су, истиче обезбеђена и њима ће бити исплаћено и тих 15 милијарди динара.

„Сада до 3. фебруара, до краја следеће недеље биће у потпуности исплаћен сунцокрет који се обрађује, 6. фебруара ћемо пустити млеко четврти квартал и онда ћемо исплатити ових 15 милијарди у смислу обраде захтева“, прецизирала је министарка.

Поновила је да је то није био дуг државе, да су те захтеве унели у систем и обрађиваће се решења.

Које су погодности е-Аграра

За првих десет дана је око 22.000 пољопривредника узело свој ИД број, што је први корак у е-Аграру.

„Била сам прошле недеље у Ваљеву, где сам и ја у пошти извадила свој ИД број. Јако сам срећна што све иде оваквим темпом“, рекла је министарка.

Пољопривредни произвођачи могу да иду у било коју филијалу поште, пољопривредну стручну службу, где ће добити одговоре на свако питање у вези са том платформом. Уз личну карту, за неколико минута добиће електронске податке који ће им касније служити када се буду регистровали као пољопривредни произвођачи.

„Идеја је да пољопривредни произвођач транспарентно зна за шта је аплицирао од субвенција у овој години и да ће та средства у истој години и добити. То је идеја е-Аграра, а све друго што радимо је да би се све убрзало и да им помогнемо“, истиче Танасковићева.

Указује да пољопривредници тренутно дају 89 различитих података на различитим захтевима и да са е-Аграром тога неће бити.

Srodni tekstovi

Оставите коментар