До када морате да искористите брашно да не би пропало

Аутор: draganadpetrovic
381 посета

Украјинска криза довела је до изузетно велике потражње за основним животним намирницама, па многи купују веће количине брашна да се нађе занедај боже. Међутим, многи потрошачи имају дилему до када брашно може да се чува и безбедно искористи.

Иако можда звучи као апсурд али рок трајања брашна може да се продужи то за +годину до две дана уколико се чува у фрижидеру или замрзивачу.Кључну улогу игра и врста брашна, а најдруже траје оно обично бело, док интегрално има краћи рок. Један од најбољих показатеља да се брашно покварило је мирис. Уколико уочите да је брашно попримило ужегао мирис то је знак да се од њега морате опростити. Али, ако је рок истекао, а брашно и даље нема никаквог мириса можете да га користите неко време.

Знак да се брашно покварило може да буде и када оно промени боју или се појаве плесан или мољци. До појаве мољаца углавном доводе влажност или високе температуре, а чак и ако брашно држите на тамном месту у шпајзу то не гарантује да се неће покварити.Како бисте сачували брашно од плесни и инсеката најбоље је да га чувате у стакленим теглама да добро затвореним поклопцем.Не треба заборавити ни на топлоту и сунчеву светлост која може утицати на то да се брашно поквари, па водите рачуна да га чувате што даље од извора светлости и топлоте као што је шпорет.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар