Да не поверујеш: У Крагујевцу лубенице родиле у децембру

Аутор: draganadpetrovic
275 посета

Михољско лето у воћњаке широм Србије донело је малине и јагоде, а још један невероватан призор за ово доба године затекао је домаћина Славишу Ристића из села Драча код Крагујевца. У његовој башти у првој половини децембра родиле су, ни мање ни више, него лубенице.

-Сасвим случајно смо их спазили док смо расклањали отпад из баште како би припремили земљиште за орање, нико се није надао да ће у башти наћи лубеницу. Остали смо затечени. Ово се до сада никад није десило, ни старији не памте да су икада лубенице родиле у децембру – рекао је за РИНУ Славиша.

Илустрација: Како тврди Славиша Ристић лубеница је имала седам, осам килограма и била је црвена и слатка

Он додаје да се понекад дешавало да закасне са родом и да су их у рану јесен знали изненадити плодови, али овако касно – никада.

– Те лубенице које би касније родиле биле су бледуњаве, мале и бљутаве. Ове децембарске су тежине око седам до осам килограма, унутра црвене и изузетно слатке. Као да смо их убрали усред лета. Појели смо их у сласт – каже овај домаћин.

Цветање и рађање воћа кад му време није повезује се са климатским променама, а те појаве све су присутније на подручју централне и западне наше земље. Село Драча код Крагујевца важи за географски центар Србије са изузетно плодним земљиштем, па се сада тамошњи мештани са правом могу похвалити да су они једини за сада код којих рађају лубенице у децембру.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3946939/kod-kragujevackog-domacina-lubenice-rodile-u-decembru

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар