Да ли знате шта је ТАВАНУША?

Аутор: Gdjakovic
258 посета

Незадовољни ратари у Мачви сеју „таванушу“ – струка упозорава на проблеме без семенске пшенице

Јесења сетва пшенице почиње са већ пуним складиштима, али је сигурно да ће бити засејане мање површине него прошле године. Због ниске цене рода, пољопривредници ће штедети на репроматеријалу да би смањили трошкове. Многи ратари у Мачви најављују да ће уместо семенске пшенице сејати семе с тавана.

Сетву пшенице мачвански пољопривредници безвољно планирају. Брине их неизвесна производња и губици које имају због ниске цене овогодишњег рода.

„Мислим да испод 28 до 30 динара, на ту цену можемо да се уклопимо, уз неку минималну зараду. Цена од 19, тренутна, баш је ниска. Овогодишњи род сам оставио на чувању, сматрајући да ће цена отићи горе“, каже Светислав Живановић, пољопривредник из Табановића.

Ратари кажу да ће пшеницу сејати само због плодореда. Репроматеријал многи још нису набавили.

Зашто ратари немају рачуна у сетви

Килограм семенске пшенице кошта као три килограма меркантилне. Због тога ће много већи број пољопривредника ове године сејати семе са тавана.

У једној пољопривредној апотеци кажу да до сада нису продали ни килограма семенске пшенице.

Примена пуне агротехнике, изостаће на многим парцелама. Штедеће пољопривредници и на минералном ђубриву.

„Тањираћемо тешком тањирачом. Ђубрити нећемо основно. Рачунам да има неких залиха стањака од раније. Узећу од нећака таванушу“, наводи Синиша Ивановић из Табановића.

Додаје и да неће куповати семе, јер нема рачуна. Како каже, нема рачуна ни од пшенице коју је сејао.

Када се уносе мушкатле и каква је зимска нега

Препорука семенски материјал и пуна агротехника

„Не би било ни то решење, да се засеје на било какав начин, без неке пуне агротехнике. Мислим да би онда тек били у проблему. Препорука струке је да се ради са семенским материјалом декларисаним и са колико толико потпуном агротехником уопште у процесу милиративних активности пре сетве“, наглашава Дарко Симић из Пољопривредне стручне службе Шабац.

Процена је да ће пшеницу из амбара ове јесени посејати више од половине пољопривредника. У Мачви ће сејалице у поље следеће седмице.

Припремио Ненад Томашевић

Srodni tekstovi

Оставите коментар