Данас је Васкрс, највећи хришћански празник! ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Аутор: draganadpetrovic
239 посета

Васкрс је један од највећих празника у Хришћанству и многи га називају празником над празницима јер се њиме слави Христово васкрснуће и победа живота над смрћу.

Обележава се од времена првих апостола и његова суштина објашњава се речима светог апостола Павла, које су записане у древним списима: „Ако Христос не васкрсе, празна је проповед наша и празна је вера наша“.

Чему нас учи црква

Како за Срећну републику објашњава протојереј проф. Љуба Стојановић, радост Васкрса надилази људске границе разумевања и разуме се вером.
– Вера у први план ставља божје човекољубље којим Бог улази у токове историје тако што палог човека ослобађа од греха, ђавола и смрти. Он се рађа као дете у Витлејему и витлејемска колевка постаје гарант те љубави. Али, Бог у својој љубави иде и даље, он на крсту умире да бисмо ми живели, положен је у гроб и онда васкрсењем преображава васцелу творевину и дарује живот вечни, свету и човеку. Оног тренутка када постанемо свесни свог богодара на вечност разумемо радост васкрсења као победу живота над смрћу, као победу љубави над мржњом – рекао је он.

Према његовим речима васкрсењу претходе многи спасоносни догађаји кроз које Бог исцељује нашу палу природу. Протојереј Стојановић наглашава да Бог не одустаје од човекољубља, чак и када човек одустане од Бога.

– Да нема Христовог васкрсења и наша вера би била безнадежна, тек једна прича о човековој потрази за суштином. Христос је васкрсао не да би показао колико је моћан, већ да би омогућио сваком човеку који то жели да уђе у васкрсење. Он је гарант нашег вечног живота. Ми видимо да су и први сведоци васкрсења били збуњени, али Господ је својом ненасилном љубави пробудио веру у човеку – објаснио је он.

Илустрација: Васкршња јаја су симбол новог живота

Неверни Тома
Према црквеном учењу, Исус је разапет у петак, суботу је прележао у гробу у Јосифовом врту, а у недељу, раном зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На Васкрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос васкрсао, па је морао лично да се увери. Отуда је у народу и постао уврежен израз: „Неверни Тома“.

На данашњи празник православци се поздрављају речима „Христос васкрсе“, а одговара се „Ваистину васкрсе“. Цела недеља празника зове се Светла недеља и певају се радосне црквене песме.

Обичаји и народна веровања

Васкрс је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе у првој недељи после пуног месеца, до ког долази на дан, или непосредно после, пролећне равнодневнице. Код православаца Васкрс се најраније слави 4. априла, а најкасније 8. маја.

Након васкршње литургије у цркви укућани седају за сто и после седмонедељног поста прво се омрсе васкршњим јајима. На Васкрс се сви куцају, јајима што симболизује пробијање опне овоземаљског Христовог живота и његово ускрснуће на небо.

У поморавском округу, рецимо, поред фарбаних јаја меси се и посебан колач од белог брашна с јајетом у средини, као и отиском крста на четири стране колача, што симболизује четири стране света.

Илустрација: Васкрс је породични празник и на трпези су обавезна васкршња јаја

Породични празник

На Васкршњој трпези, поред шарених јаја, обавезна је печеница, као и јагњетина или прасетина. Избегава се пилетина јер се верује да кокошка много кокодаче и да ће то довести до честих свађа у кући у наредној години. Васкрс се слави у кругу породице уз богату трпезу како би се призвало благостање у дому.

Некада су домаћице на сто износиле најбоље домаће производе: сир, кајмак, шунку, пршуту, домаће сезонско поврће.

Васкрс се празнује три дана и, како кажу стари, ваља устати рано, али не треба лећи на спавање пре поноћи, јер ће до наредног Васкрса такав човек бити поспан и лењ.

Извор: https://srecna.republika.rs/dom-i-kuhinja/tetka-saveta/7419/uskrs-2022-praznik-crkva-liturgija-narodni-obicaji

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар