Велика оштећења претрпела кајсија тик пред бербу

Аутор: Gdjakovic
74 посета
Чачак: Дан након разарајућег невремена које је погодило чачанска села подно планине Јелице, забринути воћари купе плодове са земље и сабирају штету.

Велика оштећења претрпела је кајсија, која за само неколико дана пристиже на бербу.

– На само седам дана пред бербу кајсије град је оштетио воћњаке, невреме праћено градом било је снажно, падао је мешовит град, било је крупнијих и ситнијих леденица. Сада сагледавамо штету И одмах су евидентни ударци на плодовима. Живимо од воћарства, које гајимо на пет хектара, највише претендује шљива, потом јабука, кајсија и нешто крушке”, каже за РИНУ Зоран Стојић, воћар из села Бањица.

Он додаје да јака олуја није заобишла ниједан воћњак и да је штета причињена свуда. Ипак, како каже, већ дуго година се бави пољопривредом и навикао је на ове тешке услове и временске непогоде.

– Град је све закачио, али већ знамо да он ретко кад Бањицу прескаче, само зависи да ли је јачег или слабијег интензитета, последњи пут слично је било 2017. године”, рекао је овај воћар.

Професор Светомир Стаменковић, воћар из Бањице, каже да је прегледима утврђено да је више од 95 одсто оштећених плодова воћа.

– Неки плодови су тотално уништени и велики број плодова је на земљи, ти плодови су практично изгубљени. Оно што је остало на гранама потребно је у наредном периоду заштитити. Може да се нешто извуче, да се спаси, јер, ако се не предузму мере заштите, све ће то пропасти. Дакле, саветујем произвођачима које је задесио град да изведу третирање што пре могуће, чим услови дозволе да заштите оно што је остало, јер то што је остало може да оде у индустрију, тако да произвођачи могу да искористе бар један део тих оштећених плодова И побољшају свој буџет”, рекао је проф. др Светомир Стаменовић, воћар из Бањице.

Он је нагласио да је третирање обавезно код свих воћних врста, као И код ратарских И повртарских култутре које је град оштетио.

– Нама предстоји пријава осигуравајућим кућама да они изађу на терен, да видимо како ће то проценити И надамо се да ће бити реални у процени, произвођачи увек кажу, хоћемо да ес осигурамо, али да то увек буде реална процена. Кајсија је страдала седам дана пред бербу, спас је тако што ће ићи у индустрију за ракију, цомпоте и сокове, што је једини начин да се оштећени плодови кајсије искористе”, закључио је Стаменковић.

Извор: РИНА, ДНЕВНИК

Srodni tekstovi

Оставите коментар