Агрономски факултет у Чачку добија лабораторију за сензорско оцењивање хране

Аутор: draganadpetrovic
294 посета

На Агрономском факултету у Чачку ускоро ће бити формирана лабораторија која ће се бавити сензорском оценом прехрамбених производа, а пре свега меса.Лабораторија ће бити формирана захваљујући сарадњи еминентних стручњака из ове области са Пољопривредног факултета у Београду и Агрономског факултета у Чачку.

Савремену методу одређивања квалитета хране развио је и пре три године ставио у погон професор Пољопривредног факултета из Београда Игор Томашевић.

Представио је на Светском конгресу технологије меса у Немачкој, Немци су је откупили, а тамошњи Институт за прехрамбену технологију међу првима је препознао значај ове методе у прехрамбеној индустрији.

– Метода је призната свуда у свету, па и у Европи, а сигуран сам да оно што ваља Немцима, ваљаће и нама. Суштински је важно да се бавимо свим аспектима квалитета и безбедности хране, пре свега меса и млека – каже Томашевић.

Он додаје да прехрамбена индустрија доживљава праву револуцију дигиталне природе јер се прелази на тзв. клауд интернет, а брже информације су важне јер истог тренутка када се добију резултати анализа везаних за квалитет меса и млека, оне се за мање од пет секунди прослеђују даље.

Илустрација: Провераваће се пре свега квалитет меса и млека

То помаже да се тренутно доносе и одлуке да ли би нешто на производу требало да се поправља или не.Продекан за наставу Агрономског факултета, професор Владимир Курчубић, каже да се ранија стратегија „од њиве до трпезе“ данас мења у стратегију „од трпезе до њиве“.

– Производ се мора произвести онакав какав траже потрошачи, безбедан, квалитетан и да по сензорским карактеристикама одговара захтевима потрошача, навикама и традицији – изјавио је он за Тањуг.

Додаје да је обезбеђен простор као и већина опреме и да преостаје софтверско повезивање како би се производи оцењивали и добијали готови резултати.

Према његовим речима, Агрономски факултет ће на овај начин сарађивати са привредним сектором, а већ има привредника који су заинтересовани да свој производ на светском тржишту представе у најлепшем светлу.

– Када дође купац, ви поред фотографије шаљете сензорску оцену која гарантује квалитет. Бићемо акредитована лабораторија, а студенти ће бити обучавани у овом сектору што је такође веома значајно – каже Курчубић.

Извор: https://www.agrotv.net/agronomski-fakultet-u-cacku-dobija-laboratoriju-za-senzorsko-ocenjivanje-hrane/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар