Мрква од скоро два килограма. Кромпир тежи од два килограма. Цвекла, лук, млијечни производи, тешко је рећи шта је боље родило или шта боље успијева на овим просторима. Опет, све је домаће и органско. Уосталом у све смо се и сами увјерили.
– Овај кромпир има 2025 грама. Симболично. 2025. је година. Ако неко жели да купи килограм кромпира, ја ћу морати с једне стране да одсијечем – кроз смијех збори Предраг Драгољевић из села Мушић.
Ово му је, каже, прва година како се бави пољопривредом и одмах је кромпир јако добро родио. Ове године, Драгољевић је проглашен краљем кромпира на манифестацији “Дукат са Купреса”, а јавност га се сјећа као дјечачића који је у школу са својих тек десетак година ишао трактором, тако што га је сам возио од куће до школе и натраг.
– Живјели смо у Србији, вратио сам се у родно село, покренуо пољопривредну производњу. Да кромпир је одмах, ове прве године, сјајно родио, принос је био 3,5 тоне по дунуму. Дефинитивно ћу наставити бавити се пољопривредом и производњом кромпира – вели Предраг.

Илустрација: Произвођачи са Купреса хвале се да ове године имају рекордну производњу поврћа/ ФОТО: Pixabay
И није родио добро на Купресу само кромпир. Родило је све. И тикве, мрква, цвекла…
– Ова тиква у мојим рукама има близу 20 килограма. Ове године је све поврће одлично родило, ово је година за памћење – каже Предраг Тривуновић из Растичева.
– Ово је заиста била година каква се само пожељети може. Све нам је добро родило. Кромпир, мрква, цвекла, лук. Баш све – каже Млађен Павлица из села Мушић, који се поред производње поврћа бави и производњом млијека. Кажу овдје, његов сир је чувен надалеко.
– Све на купрешкој висоравни добро роди. Ево ми се бавимо производњом млијека и млијечних производа и морам рећи да смо задовољни тиме каква нам је ова година била – збори Дражена Ромић из Злосела надомак Купреса, истичући да се Мљекара Перкан већ годинама баве производњом млијека.
Земља је на Купрешкој висоравни родна. Благородна. Сва произведена храна је здрава. И то је овдје, на Купрешкој висоравни, у фокусу.
– Ово је мрква која долази из породице Ждеро. Одлично је родила. И не само мрква већ и кромпир. Сва је година била добра. Поред мркве, цвекле и кромпира, имамо и пластеничку производњу која је на овим просторима права ријеткост, па имамо парадајз, паприку, лук… И морам да похвалим овај сајам који се одржава по први пут, јер имамо прилику да сав наш труд и покажемо – каже Ана Ждеро.

Илустрација: Купрешки кромпит познат је по квалитету
Прва је ово манифестација “Дукат са Купреса”, и ако је судити по ефектима исте, биће ово прича која ће сигурно успјети, каже идејни творац цијеле приче Валентина Дувњак.
– За све ове године рада, стекла сам заиста велико искуство. Радећи са земљом сам научила какво то све богатство Купрешка висораван има. Стога сам се одлучила да организујем овај сајам заједно са општином Купрес у Републици Српској како би сви имали прилику видјети чиме ми то све располажемо. Вјерујте да не могу у овом тренутку описати своју срећу и своје емоције, што је наш први сајам овако добро прошао – казала је Валентина Дувњак, у име организатора манифестације “Дукат са Купреса”.
Да је прва манифестација у потпуности успјела, сигуран је начелник ове мале општине на самом рубу Републике Српске, Срђан Петковић, истичући да је ово била сјајна прилика да се свим посјетиоцима представе пољопривредни произвођачи са Купрешке висоравни.
– Сваки почетак јесте тежак, али су излагачи успјели у својој намјери. Надам се да ће ова манифестација постати једна лијепа традиција, збори Петковић, наглашавајући да ће се општинска администрација потрудити да убудуће издашније подржи овај сајам.
Манифестација “ Дукат с Купреса” је дефинитивни у потпуности успјела. Прича је то која би могла постати традиција у овоме крају и уједно импулс многима да се почну бавити пољопривредом, и да се врате на родну груду.
Извор: https://www.glassrpske.com/cir/novosti/drustvo/dukat-sa-kupresa-sjajna-prica-koja-budi-nadu-u-bolje-sutra/605518


