Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u skladu sa svojim ovlašćenjima potpisao je novi PRAVILNIK O PROIZVODNjI I PROMETU MALIH KOLIČINA HRANE BILjNOG POREKLA, PODRUČJU ZA OBAVLjANjE TIH DELATNOSTI, KAO I
ISKLjUČENjU, PRILAGOĐAVANjU ILI ODSTUPANjU OD ZAHTEVA HIGIJENE HRANE
Dokument je – Objavljen u „Službenom glasniku RS”, broj 13/20 od 14. februara 2020. godine .
Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za stavljanje u promet malih količina hrane, koje se količine hrane smatraju malim količinama, vrsta hrane, mesto, odnosno područje na kome male količine hrane mogu da se stave u promet, obrazac potvrde i sadržinu evidencije, kao i isključenja, prilagođavanja ili odstupanja od zahteva o higijeni hrane koja se odnose na objekte: u kojima se proizvode male količine hrane; u kojima se primenjuju tradicionalne metode u određenim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane; u kojima se posluje hranom sa tradicionalnim karakteristikama, kao i u objektima koji se nalaze u područjima u kojima postoje posebna geografska ograničenja.
Prema ovom pravilniku u članu deset piše:
U objektu malog kapaciteta obezbeđuju se sledeći uslovi, i to da:
1) ako se objekat nalazi u dvorištu domaćinstva, da su prostor i oprema za proizvodnju smešteni odvojeno od objekata za držanje životinja u cilju sprečavanja rizika od kontaminacije iz okoline;
2) koristi isti ulaz/izlaz za sirovine, ambalažu, gotove proizvode, zaposlene i otpad od hrane i ostale otpatke, pod uslovom da su preduzete mere za sprečavanje unakrsne kontaminacije;
3) ima prostor i opremu za prijem sirovina;
4) različite tehnološke faze proizvodnje, odnosno proizvodnja različitih proizvoda može da se obavlja u istoj prostoriji, ako se primenjuje vremensko odvajanje i sprovodi čišćenje, pranje i dezinfekcija, između proizvodnih faza ili izrade različitih proizvoda;
5) u prostoriji iz tačke 4) ovog člana, mogu da se obavljaju i druge aktivnosti (npr. seckanje, mlevenje, omotavanje/vakumiranje i pakovanje), ako su vremenski odvojene od proizvodnog procesa i ako postoje i primenjuju se dokumentovane mere i postupci za sprečavanje unakrsne kontaminacije proizvoda;
6) proizvodi mogu da se čuvaju/skladište u istom prostoru za skladištenje, pod uslovom da su prostorno odvojeni i da su preduzete sve neophodne mere da se spreči moguća kontaminacija;
7) u prostoru iz tačke 6) ovog člana, mogu da se skladište i proizvodi koji nisu bezbedni za ishranu ljudi, pod uslovom da su upakovani, zatvoreni i jasno označeni;
8) posuđe, pribor i oprema može da se čisti, pere i dezinfikuje i čuva u proizvodnom prostoru, pod uslovom da postoje i primenjuju se odgovarajuće procedure za sprečavanje kontaminacije;
9) prostori za skladištenje dodataka, ambalaže i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju mogu da budu i van objekta za proizvodnju, ali unutar kruga objekta;
10) ima najmanje jednu garderobu za presvlačenje radnika;
11) ima najmanje jedan toalet za radnike sa opremom za pranje i dezinfekciju ruku.
Ceo pravilnik je u nastavku.