Kоји су адути српске ракије?

Аутор: draganadpetrovic
477 посета

За воћаре ово је добра година – откупна цена малине била је висока а и шљива је била на цени. Ипак, све више воћара одлучује се да уместо да га прода као сировину, преради воће и, на пример, кроз ракију заради више.Стевановићи из Миоковаца код Чачка убрали су ове године добрих шест тона шљива. Кажу и откупна цена била је добра, али су одлучили да род не продају.
„Припремићемо озбиљније количине, залихе, па да се региструјемо, да се бавимо озбиљном производњом природних воћних ракија – без шећера, адитива, зезалица и осталих ствари“, каже Милош Стевановић из Миоковаца.

Пут до квалитетне шљивовице води од садница, због чега се у свету деценијама цени рад стручњака из Института за воћарству у Чачку.

„И данас представљају основу шљиварства, не само Србије, него и околних земаља, па чак и широм Европе. Пре свега, мислим на сорту ‘чачанска родна’ и ‘чачанска лепотица'“, истиче др Дарко Јевремовић, в. д. директора Института за воћарство у Чачку.

Илустрација: Шљива добро родила ове године/ Фото: Pixabay

Медаље за квалитет на међународним такмичењима, резултат су дводеценијске сарадње произвођача и стручњака.

„Подигнут је ниво квалитета српске шљивовице, тако да данас имамо, велики број српских шљивовица, које по свом квалитету могу да се носе са врхунским светским јаким алкохолним пићима, као што је француски коњак и шкотски виски“, наводи др Бранко Поповић, виши научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

По том рецепту су и ракије из Бајине Баште стигле чак и до Кине.

Илсутрација: Српска ракија стигла и до Кине

„Када су дошли овде, они су били запањени да се ракија прави од хране, од намирница, од воћа. Тако да наш главни адут у будућности може бити наше воће, аутохтоно воће, западне Србије, Бајине Баште“, напомиње Владан Тодоровић, технолог „ББ Клековача“ из Бајине Баште.

А препорука мајстора ракије крајњим потрошачима је да као и у храни и у пићу прекомерност не прија.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4545643/sljivovica-aduti-viski-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар