Шкотски виски из шумадијских казана

Аутор: draganadpetrovic
737 посета

Многи произвођачи ракије уз помоћ државе освајају и светско тржиште дестилатима од воћа, ради подстицања воћарства, кажу у Министарству пољопривреде. У појединим дестилеријама у Великој Британији и Ирској џин и виски се производе у српским казанима, па је можда и зато цена тих пића изузетно висока.Милановчанин Марко Миљановић трећа је генерација машинских инжењера. Дуга породична традиција и знање били су пресудни да заинтересују произвођаче вискија и џина. Израда казана за производњу тих дестилата почиње од цртежа.“И то усклађивање цртежа може да траје и по два три, чак и до шест-седам месеци и онда када дефинишемо све ствари, све детаље, онда крећемо у израду“, објашњава Миљановић.

Илустрација: Врхунски квалитет српских лампека/Фото: Принтскрин РТС

У томе и јесте предност српског привредника. Овладао је и производњом дестилата чија цена достиже и двеста евра. Пре него што почне производња у Шкотској или Ирској, први тест је у Србији.

„Виски кад изађе из казана, нема укус, нема мирис, нема боју, односно све је то у некој благој форми. Али оно чему теже у производњи вискија, тим постдестилационим третманима му некако дају и воћност и цветност“, указује Миљановић.

Српска ракија од врхунске сировине
Управо оно што пружа поднебље Србије, где се ракија најчешће пече у лампецима.

„Прво што су ме питали и Шкоти и Французи је зашто ви од хране правите алкохол. Другим речима, српска ракија се прави од врхунске сировине“, истиче инжењер.

Илустрација: Најбоља шљива иде у ракију

У Западној Србији је у порасту број шљивика с аутохтоним, занемареним сортама. А све више је и домаћина који негују традицију печења ракије, али у том процесу желе да иду у корак са светом.

Министарство пољопривреде субвенцијама и мерама подстиче виши степен прераде воћа и модернизацију дестилерија, што даје резултате.

„Наше ракије на све престижнијим међународним такмичењима, као што је ‘Спирит Селекшн’ у Бриселу, где је преко 150 земаља учесница, скоро сваке године освајају прва места“, истиче Милан Ћупрић из Министарства пољопривреде.

Тјери Хајнс, директор „Спирит Селекшна“ из Брисела, наглашава да максимално само тридесет процената узорака од око 1.700 освоје медаље, а да српске воћне ракије освоје највише.

Томе доприносе технолошки процес и модернизација, каквој прибегавају произвођачи џина и вискија уз казане произведене у Шумадији.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4333172/britanija-irska-viski-srbija-kazan.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар