Хоће ли бити пекмеза и ракије ове године?

Аутор: draganadpetrovic
453 посета

ПОТРАЖЊА за шљивом не јењава, иако је њена цена на зеленим пијацама за 30 до 40 одсто виша него лане. Сада се посебно пазари „маџарка“ за прављење џема. Та сорта је најбоља за ову слатку зимницу, а на зеленим пијацама килограм углавном кошта од 70 до 120 динара, док на појединим тржницама у престоници достиже и бројку од 150 динара.На кванташу конзумна шљива се креће од 45 до 70 динара.

Слабији род и велика потражња погурали су цену овог српског воћа омиљеног и у форми ракије. Међутим, шљивовица се ове године слабо правила, јер је плод био три пута скупљи него лане, па се не исплати. Слична ситуација је и са крушковачом.

Произвођач на једној београдској пијаци Милан С. истиче да се шљива добро пазари.

  • Сада се баш спрема џем, а маџарка је најбоља за то – објашњава Милан.
  • С друге стране, шљива за ракију је била скупа, од 40 до 45 динара, и ретко ко је правио, јер се не исплати.
Илустрација: Потражња за шљивама не јењава

То потврђује и управник београдског кванташа „Велетржнице“ Ненад Маринковић, истичући да је лане плод неопходан за шљивовицу коштао 15 динара.

  • Више се купује винско грожђе које већ годинама држи исту цену од 50 до 60 динара, а од њега се добија већа количина пића – објашњава Маринковић. – И крушка за ракију је скупа и слабо се купује, кошта од 75 до 80 динара.

Конзумна шљива је тражена и на „Велетржници“ и кошта од 45 до 70 динара. Од воћа се највише пазаре јабуке, грожђе и шљиве, а потражња за бундевом је дуплирана.

Разлика у ценама ових производа на тезгама зелених пијаца је велика. Килограм дулека кошта углавном око 80 динара, али на поједним местима достиже и цену од 200 динара. На кванташу је бундева знатно јефтинија, пазари се за 30 динара. Од 40 до 150 динара треба издвојити за јабуке на зеленим пијацама а на велико се продају од 35 до 60. Црно грожђе је од 130 до 200 динара, а на кванташу од 80 до 100.

Брескве су ове године знатно скупље и на зеленим пијацама коштају углавном од 100 до 150 динара, а лошијег квалитета око 80 динара. Крушке се продају од 130 до 200 динара. На велико се ове две врсте воћа могу купити од 100 до 130 динара. Грађани углавном кажу да им је све скупо, а за спремање слатке зимнице већина нема времана. Вера Јововић из Београда истиче да је задовољна, јер је повољно нашла брескве за 50 динара и направила је само џем од њих. Нада Марковић каже да сваке године спрема џем од шљива и да није одустала ни ове, мада им је цена знатно виша.

Илустрација: Домаћи џем од брескве укуснији и бољи од куповног/ Фото: Pixabay

ДОМАЋИ ЈЕФТИНИЈИ ОД ИНДУСТРИЈСКОГ
ПРИПРЕМА џема у кућној режији више се исплати од куповине индустријског. У трговинским ланцима килограм квалитетног пекмеза од шљива кошта и до 875, а на акцији 665 динара. Премијум производи се обично продају у мањим паковањима, па тако 670 грама кошта 585 динара, а на попусту 450 динара. Килограм домаћег џема од шљива малих произвођача може се наћи за 300 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1039204/skupoca-nije-omela-pripremu-pekmeza-potraznja-sljivom-jenjava-posebno-madzarkom-koja-najbolja-slatku-zimnicu

Srodni tekstovi

Оставите коментар