Суве шљиве из Србије стигле до Јужне Америке

Аутор: draganadpetrovic
493 посета

На светском тржишту је велика потражња за сувом шљивом, јер је нема довољно. Прерађивачи и извозници у ваљевском крају задовољни су сезоном.У домаћинству Ђурђевића, где се шљива суши сваке године, готово да не могу да се сете сезоне са овако добром откупном ценом. Суву шљиву продају за два и по евра, што је дупло више него лане. Ову сезону пореде са најбољим годинама од пре више деценија.
„Ја мислим да у последњих тридесет година није била ова цена суве шљиве. Е ове године дошло је време да рецимо за три тоне суве шљиве би могло, да се производе трактори, да се купи један ‘фергусон’ нов“, каже Миодраг Ђурђевић из села Осладић код Осечине.

У једном од највећих погона за сушење шљиве у Србији очекују бољу сезону од добре прошле. Попуњени капацитети и празно светско тржиште већ на старту гарантују добар извоз суве шљиве.

Илустрација: Очекује се извоз око 7.000 тона суве шљиве

„Сада се у сувој шљиви појављује доста више купаца него претходних година, тако да се надамо доброј сезони и продаји. Самим тим, биће и цена суве шљиве добра“, додаје Добривоје Јовановић, „Јовановић воће“ Осечина.

Највећи извозник суве шљиве у прошлој години у Србији, ваљевска „Агранела“, први пут ће извозити и на тржишта главних конкурената. Освајају се и нови производи од суве шљиве.

„Чак и Јужна Америка, која се снабдевала из Чилеа и Аргентине, сада тражи нашу шљиву. Дефинитивно је мањак робе тренутно на тржишту“, наглашава Александар Томић, „Агранела“ Ваљево.

Извозници очекују да ће продају овогодишње производње суве шљиве у Србији, од око 7.000 тона, у потпуности уговорити до марта наредне године, када се на тржишту појављује шљива са конкурентских подручја.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4547011/suve-sljive-srbija-cena-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар