Српски коњак направљен да буде бољи од француског?

Аутор: Gdjakovic
372 посета

НОВИ САД – Српски коњак који је својим рукама створио Новосађанин Владислав Славнић, по квалитету и изгледу, надмашује најбоље Француске произвођаче. Његов производ завршио је у рукама бројних светских дипломата и амбасадора, који су од њега увек тражили флашу више. У његовом пићу плута злато, а сваку флашу држи у посебном сандуку на којем се угравирани симболи из српске хералдике. video icon

Неколико деценија Владислав Славнић из Новог Сада бави се производњом жестоког алкохолног пића. Посебну пажњу посветио је изради српског коњака, чију је рецептуру довео до савршенства. Свака флаша његовог пића вреди по неколико хиљада евра и не може се пронаћи у редовној продаји. Све је почело из знатижеље, а на крају је прерасло у својеврстан хоби.

„Људи греше када мисле да је само битна сласт. Није битна за укус, јер од сласти немаш укус. Најбитније је да се подесе киселина и сласт, и аутоматски ти мање добијеш за разлику од оних који додају шећер“, рекао је Владислав Славнић, произвођач коњака.

Како би се направио квалитетан коњак, неопходно је да се користе најбоље сорте италијанског грожђа и наравно дрвена бурад у којима пиће треба да одстоји неколико деценија. Оно тада пићу даје посебан шмек и боју.

„Ја сам трошио грожђаног шећера значи не овог шећера обичног, 20 кила. То кад се прави квасац. Мало само додам грожђаног шећера и онда правим квасац. Развијају се квасци и онда убацим то у ту комину да би кренуло то врење у вину“, додао је Славнић.

Пошто је Владислав калиграф и дизајнер, сваку флашу коњака оцртао је симболима српске средњовековне традиције. Поред тога, он своје пиће складишти у посебним сандуцима и кутијама начињеним од сребра, злата и најквалитетније коже. На тај начин амбалажу је претворио у право уметничко дело.

Некада је коњак важио за најбоље француско пиће и годинама ни један произвођач није могао да га скине са врха листе најквалитетнијих светских пића. Владислав је својом упорношћу то успео, надмашивши француске произвођаче. Нажалост, таленат, умеће и жељу нису наследили његови потомци, чији је живот отишао у другом правцу.

Извор: РТВ

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/konjak-novosadjanina-vladislava-slavnica-nadmasuje-najbolje-francuske-proizvodjace_1421958.html

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар