Само ЈЕДНА ракија од 7 тестираних прошла контролу – у питању су ракије познатих произвођача!

Аутор: Gdjakovic
1,K посета

Удружење “ПОКРЕТ ПОТРОШАЧА ЗА КВАЛИТЕТ ХРАНЕ” је 14.09.2023. урадило своју другу акцију испитивања тржишта на квалитет хране и том приликом узорковано је 7 узорака воћних ракија из 4 трговина на територији града Панчева:

  1. GOMEX,
  2. MAKSI,
  3. UNVEREXPORT,
  4. МЕРЕ МАРКЕТИ

Узорковање је извршено од стране акредитоване и овлашћене лабораторије ЕКО ЛАБ ДОО за управљање квалитетом Београд / узоркивач техничар Младен Јовић. Узорковано је по 2 јединице од сваког производа (са истим ЛОТ бројевима, истим датумима и временима пуњења), при чему је једна јединица узоркована за анализу, а друга јединица остављена за потенцијалну суперанализу. За сваки узорак је направљен записник о узорковању од стране узоркивача из ЕКО ЛАБ-а из Београда. Узорковању су присуствовали чланови Удружења “ПОКРЕТ ПОТРОШАЧА ЗА КВАЛИТЕТ ХРАНЕ”.

Узорци воћних ракија су испитивани на аутентичност (ботаничко порекло етанола), а испитивања су урађена у акредитованој лабораторији АНА ЛАБ ДОО Панчево, која је специјализована за изотопска испитивања у храни.

Испитивања су извршена изотопским методама на стабилне изотопе угљеника и неизменљиве стабилне изотопе водоника у етанолу, а према акредитованим и званичним методама Републике Србије.

У Табели су дате информације о резултатима испитивања. Акцијом је утврђено да је чак 6 узорка од укупно 7 воћних ракија ПАЛО на испитивању аутентичности, што представља чак 85,71 % од укупног броја испитиваних узорака воћних ракија (7). Сви лабораторијски извештаји ће бити прослеђени надлежним органима ради даљих корака у складу са прописима.

Фото: Print screen ВОЋНЕ РАКИЈЕ – ИСПИТИВАЊЕ ТРЖИШТА – АКЦИЈЕ ИСПИТИВАЊА ТРЖИШТА (potrosacizakvalitet.com)

Извор:

https://spos.info/pokret-potrosaca-9285-vina-i-8571-rakije-neispravno/

Srodni tekstovi

Оставите коментар